Vložil ivanq, 12. Duben 2016 - 19:26

Vážená paní Jano,

při hlasování má každý vlastník tolik hlasů, jak velký je jeho podíl na společných částech. To platí pro všechna SVJ. Čertovo kopýtko ale spočívá v tom, jak se tento podíl počítá. Existují totiž různé odlišné způsoby.

Většina SVJ dává přednost výpočtu vlastníkova podílu na společných částech podle velikosti podlahové plochy bytu; čím větší byt, tím větší podíl na společných částech a tím větší síla hlasu při hlasování.

To ale nemusí být vždycky pravda. Podíl vlastníka na společných částech se může stanovit též jinak, např. se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění bytu, nebo jako stejné (jak rozhodla vaše schůze – shromáždění).

Z toho plyne, že není co řešit, protože Shromáždění vašeho SVJ rozhodlo všemi hlasy v souladu se zákonem.

  • * *

Přesto stojí zato vstoupit na tenký led spekulace a podívat se na stejný problém jinýma očima. Kdo měl zájem na tom, aby se ve vašem případě změnil způsob určení podílu vlastníka na společných částech? Vlastník s velkým bytem měl při dřívějším způsobu určení podílu na společných částech větší váhu hlasu než vlastník s malým bytem. Tato „výhoda“ vlastníků velkého bytu byla vyvážena „nevýhodou“ – vlastník velkého bytu přispíval na správu domu víc než vlastník malého bytu. Při běžných opravách ten rozdíl nemusel být citlivý.

Teď ale bude SVJ realizovat akci v ceně několika milionů Kč. Postaru by vlastníci velkých bytů museli přispět na zateplení mnohem víc než vlastníci malých bytů. Teď, po odsouhlasení rovnosti hlasů, budou všichni přispívat stejně. Na tom vydělají vlastníci s velkými byty. Hrubým odhadem vlastníci velkých bytů budou platit o cca 30.000.- Kč za byt méně, zatímco vlastníci malých bytů to budou mít o stejnou částku dražší.

Kdyby tuto informaci znali všichni vlastníci před hlasováním, možná by hlasovali jinak.

Bez záruky Ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.