Vložil zdeseny clen SVJ, 23. Březen 2016 - 10:26

Tady se bohužel neumím opřít o žádný výklad ani judikaturu. Takže se pokusím použít vlastní hlavu.

Jestliže se i výše uvedená komentářová literatura odkazuje na § 1106 a § 1107 ohledně přechodu dluhu. Tak podle

§ 1106

Kdo nabude vlastnické právo, nabude také práva a povinnosti s věcí spojená.

soudím, že je možné to vykládat tak, že přešly jak eventuelní povinnosti zaplatit dluhy, tak eventuelní práva dostat vyplacen přeplatek z budoucího vyúčtování.

Každopádně, dokud nebude existovat dostatečné množství rozsudků, tak se pořád pohybujeme v potencionální nejistotě. Takže pokud se ptáte jako výbor SVJ, tak z opatrnosti bych chtěl mít nějaký doklad od původního vlastníka, že je s tím OK. Prostě bych se jej pokusil získat prostřednictvím toho nového, či to vyčíst ze smlouvy o převodu jednotky. Nicméně pokud by to nešlo, tak bych to asi bral jako přešlé jak to leží a běží.

Co se týče dluhu zálohy vs vyúčtování. Tak podle judikatury, dokud máte před vyúčtováním, tak žalujete zálohy. Po termínu vyúčtování žalujete vyúčtování a už nemůžete žalovat zálohy. Takže pokud ještě nebyl termín vyúčtování, tak tou povinností jsou zálohy.

Pokud se odkážete na ten komentář a znění § 1106, kde jsou jak práva, tak povinnosti, tak podle mě nemůžete nic zkazit a budete to mít podloženo nějakou argumentací.

Ostatně pokud bych byl člen výboru, hlavně bych požadoval, aby mi SVJ platilo nějakou pojistku na eventuelní škodu způsobenou výkonem funkce. Leckdy se totiž jeden musí spolehnout na to, že koná s nejlepšími úmysly a stejně to nemusí být dobře. Tak abych jako statutární orgán měl nějak ošetřené riziko případné chyby a škody tou chybou vzniklé.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.