Rozhodování samotného výboru SVJ ve věcech správy domu

Vložil Arveno, 24. Únor 2016 - 18:00 ::

Do navrhu prizpusobeni stanov SVJ 72/1994 nam pravnik kteremu vybor duveruje pridal nasledujici:

Do vylucne pravomoci shromazdeni nalezi rozhodovani:

  • o stavební úpravě společné části o modernizaci, rekonstrukci, stavebních úpravách a jiných podstatných změnách týkajících se společných částí domu a pozemků, převyšují-li náklady částku 200.000,– Kč v jednotlivém případě

Udelovani predchoziho souhlasu:

* k nabytí, zcizení nebo zatížení movitých věcí, jejichž hodnota převyšuje částku 100.000,– Kč.

Coz znamena, ze by do nedohledne budoucnosti mohl vybor rozhodovat o vydajich 199 000 kc v KAZDEM jednotlivem pripade (kolik za rok?) bez udani duvodu a bez predesleho schvaleni shromazdenim. Stejne tak nakup movitych veci do 99 000kc.

Duvodem pro pozadovane zvyseni limitu bylo poukazani na to, ze presto, ze bude plan investic a rocni rozpocet, tak nelze vsechny mozne vydaje s rocnim predstihem predvitat. Pro velikosti dotycneho SVJ je tedy limit pro vydaje na 50tis.CZK nedostacujici. Na per rollam hlasovani nelze spolehat.

Musim dodat, ze se jedna o novy vybor ke kteremu maji vlastnici opravnenou duveru. Navzdory tomu se me nelibi, ze by vlastnici predali vyboru moznost pouziti ”blanko” nemale prostredky na cokoliv, bez jakekoliv moznosti nesouhlasu s jejich pouzitim. Vybor by nemusel motivovat sva rozhodnuti, pouze odkazat na stanovy, kterymi bylo rozhodovani ponechano vyboru bez nutnosti uvedeni duvodu.

Jsem si vedoma moznosti pouzit § 13/2 NV č. a 366/2013 a toho, ze v pripade havarii neni treba limit. Take toho,ze se jedna o SVJ 72/1994 ktere neni SVJ 2014. Ale situace je jaka je a proto by bylo uzitecne vedet jak resi jina SVJ problem s neplanovanymi ale potrebnymi vydaji a ev podstatnym zvysenim limitu vyboru bez predesleho schvaleni shromazdenim?

Co rikate nasledujici formulaci ktera ponecha vyboru rozhodovani o NUTNYCH opravach atd a umozi vyhnout se vysokym limitum:

Výbor je výkonným orgánem společenství.1) Řídí a organizuje běžnou činnost společenství a rozhoduje (bez predchoziho schvaleni shromazdeni) o nutnych opravach a zalezitostech spojených se správou domu, a s předmětem činnosti společenství s výjimkou těch věcí, které jsou podle zákona a těchto stanov ve výlučné působnosti shromáždění, anebo si je shromáždění k rozhodnutí vyhradilo.

Ocenim kreativni navrhy. Dekuji

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.