Vložil eva.po, 17. Únor 2016 - 15:38

Pro lake Vy už nemusíte dodávat opravdu nic, když neodpovídáte, na co jsem se ptala. Navíc jsem prosila vyjadřovat se bez invektiv, což asi nedovedete…

Dle § 15 ZoVB je povinnost vlastníků jednotek přispívat podle spoluvlastnického podílu na náklady spojené se správou domu a pozemku – z toho příspěvek na správu. A dle odst. 2 skládají vlastníci jednotek tyto prostředky jako zálohu. A i když ZoVB nečlení příspěvek na správu domu a pozemku podle účelu jeho určení, v praxi – a vzorové stanovy to takto uvádějí, se příspěvek obvykle dělí na dvě části:

1. příspěvek na úhradu nákladů na správu domu, tj.

  • odměny členů orgánů SVJ, vč. pojistného,
  • náklady na vedení účetnictví, na správu domu, na rozúčtování služeb, apod.

které se každoročně vyúčtovávají – tedy krátkodobá záloha

a 2. příspěvek určený na financování oprav, modernizace a rekonstrukce společných částí domu (často označovaných ještě z éry BD nesprávně jako fond oprav) a v SVJ se o něm účtuje jako o dlouhodobé záloze, která nevyčerpaná se převádí do dalšího roku. A z prostředků této dlouhodobé zálohy, přijaté od vlastníků, se hradí splátky úvěru.

Tak kde tady vidíte, že si pletu příspěvek a zálohu?

Napsala jsem, že …dlouhodobá záloha je tvořena z příspěvku na správu domu, a ne „z příspěvku na úhradu nákladů na správu domu“.

A přestaňte už s tím vykřikováním, že se jedná o podvod a trestné činy. Eva

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.