Vložil Krupp, 25. Leden 2016 - 10:46

Pane ivanq,
SVJ provádí opravy a údržbu majetku vlastníků a ti jsou povinni nést náklady v tom se asi shodneme. Pokusím se vysvětlit srozumitelně, jak by to mělo fungovat, ale nevím, jestli se mi to podaří. SVJ obvykle vybírá zálohy ty jsou závazkem vůči vlastníkům. Z nich pak financuje opravy, provede vyúčtování a mělo by provést vypořádání.
Teď váš případ, kdy je oprava dražší a bylo nutno si vzít úvěr. Nejdříve jste platili zálohy a z nich byla zaplacena část opravy. SVJ by mělo vědět, kolik bude ještě potřebovat a kdy. Vlastníci mají dvě možnosti. Buď budou okamžitě podle potřeby SVJ (v termínech, kdy platí SVJ) platit vždy svůj podíl. Pokud nemohou nebo nechtějí, vezme si SVJ úvěr. Dluh je jeho a ono je povinno splácet. S vlastníky, kteří neplatí hned, pak sepíše dohodu, o níž neustále píše pan lake. Tito vlastníci platí podle této dohody ve splátkách svůj podíl nákladu na provedenou opravu a dále platí náklady z úvěru (úroky, bankovní poplatky atd. ) Termíny těchto splátek musí být stanoveny tak, aby SVJ bylo schopno splácet svůj úvěr, takže podobně jako splátky úvěru.
Jak vidíte, není tu žádný fond oprav. Vlastníci neplatí úvěr, ale platí náklady. Jednak náklady za provedenou akci (to platí všichni, někteří hned jiní ve splátkách) a dále náklady za úvěr ( to platí ti, kvůli nimž si SVJ úvěr bralo). Úvěr splácí SVJ.
Z tohoto je snad i jasné, že v případě změny vlastníka, se z tohoto nového vlastníka nic netýká. Původní má pořád svojí smlouvu s SVJ o svém závazku a splácí jej. Pokud se dohodne s novým vlastníkem, že si závazek převedou, je to jen mezi nimi. Ony jsou ty částky, které splácejí vlastníci za svůj závazek vůči SVJ a ty, které splácí SVJ za úvěr, většinou shodné nebo hodně podobné, takže to může splývat ale vlastník úvěr nesplácí. Snažil jsem se být co nejstručnější, snad je to i tak jasné.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.