Vložil lake, 16. Leden 2016 - 5:40

Poznámka napsal: „Protože příspěvky jsou daňově neutrální tento zákaz je neúčinný a proto pro posouzení kritéria použitelnosti je irelevantní.“

To je nesmysl, takové hledisko je zcestné.

  • Podle přílohy č. 1 k vyhlášce č. 504/2002 Sb. se fondy právnické osoby v rozvaze vykazují v položce A. Vlastní zdroje celkem I. Jmění celkem 2. Fondy.
  • Naproti tomu přijaté zálohy se vykazují jako B. Cizí zdroje celkem II. Dlouhodobé závazky celkem 4. Přijaté dlouhodobé zálohy, případně jako B. Cizí zdroje celkem III. Krátkodobé závazky celkem 3. Přijaté zálohy.

Rozdíl je to podstatný, nejen v účetnictví SVJ, ale zejména také v účetnictví vlastníků jednotek, kteří jsou účetními jednotkami. Pokud toto někdo neumí rozpoznat, neměl by se pokoušet o tom psát.

Stejně nesmyslné je další tvrzení Poznámky: „… je irelevantní rozlišit opravy dle velikosti na malé a na TZ“.

To napsal někdo, kdo se nevyzná ani v účetnictví, ani v závazkových vztazích.

Opět platí, že u plátců je účetně zásadní rozdíl mezi účtování o opravě a o technickém zhodnocení. Že u zhotovitele (např. SVJ) půjde v obou případech o dodávku, je v této souvislosti vedlejší. Proto je vždy nutno rozlišovat na jaký účel je platba vlastníka určena, a to samozřejmě již v okamžiku kdy je mu předepsána úhrada zálohy či příspěvku.

U SVJ(2000) je však ještě z jiného důvodu nutno striktně rozlišovat mezi zálohami na opravy a zálohami na technické zhodnocení. Jde o zálohy z odlišných právních důvodů a jejich osudy a vymahatelnost jsou také odlišné.

  • K opravám společných částí je SVJ(2000) ze zákona oprávněno stanovit, vybírat a vymáhat zálohy, i dlouhodobé, a to podle § 15 odst. 2 ZoVB. Takové zálohy jsou ve speciálním režimu a nevypořádají se s plátcem při ukončení jeho spoluvlastnického vztahu (§ 15 odst. 4 ZoVB).
  • Technické zhodnocení společných částí však nepatří mezi správu domu vykonávanou právnickou osobou (§ 9 ZoVB). Proto vlastníci jednotek nejsou povinni hradit na tyto účely dlouhodobé zálohy; § 15 odst. 2 se nepoužije. Proto právnická osoba SVJ(2000) není oprávněna takové zálohy ani stanovit, ani vybírat, ani vymáhat. Takové zálohy (pokud by je vlastník chtěl dobrovolně hradit) nejsou ve speciálním režimu a vypořádají se s plátcem při ukončení jeho spoluvlastnického vztahu; nelze uplatnit § 15 odst. 4 ZoVB.

Při vypořádání závazku právnické osoby vůči bývalému vlastníku jednotky se k zálohám na technické zhodnocení přihlíží a vypořádají se s plátcem vždy (pokud nedojde k dohodě o změně v osobě věřitele podle § 1879 až 1886 NOZ).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.