Vložil ivanq, 9. Leden 2016 - 22:42

Vážený mir-ros, ta větička, že „Prodávající prohlašuje …“, se váže k § 1186 odst. 2 NOZ, který zní (řečeno laicky): Když někdo prodává svůj byt, musí předložit kupujícímu potvrzení, že nemá žádné dluhy u SVJ. Potvrzení si musí vyžádat od výboru SVJ." Vy jste pravděpodobně žádné potvrzení nepředložil, ale dluhy asi máte. Nebo nemáte? Protistrana bude pravděpodobně tvrdit, že tím dluhem je Váš podíl na úvěru, který přijalo SVJ na zateplení od banky. Kdybyste před podpisem smlouvy předložil zmíněné potvrzení, věděl byste konkrétně o jakou částku se jedná a mohl jste jednat s kupujícím o započtení tohoto dluhu do ceny bytu a právně to ošetřit. Protože jste to neudělal, dopadá na Vás druhá věta, „prodávající odpovídá za škodu …“ Vaše právní pozice je proto nevýhodná.

Otázkou ale je, o jak velkou škodu se jedná a zda vůbec nějaká škoda existuje. Co vlastně dlužíte? Dlouhodobé zálohy na příspěvek na budoucí zateplení, nebo dlužíte Váš příspěvek na již provedené zateplení?

Jestliže je zateplení ve stádiu příprav, jestliže se teprve šetří na budoucí zhodnocení domu, potom záleží na tom, kdo bude toto budoucí zhodnocení užívat. Vy, nebo nový vlastník?

Co jste dosud do dlouhodobých záloh (nesprávně: do fondu oprav) vložil, to už zpátky nedostanete. Přitom to nemusí být malá částka. To je dáno § 1186 odst. 1 NOZ. Ale není důvod pro to, abyste dále na budoucí zateplení spořil. Nový vlastník převezme byt, stane se členem SVJ které se připravuje na budoucí zateplení a bude se s ostatními vlastníky na budoucí zateplení též připravovat. Asi se nebude odvolávat na to, že tenkrát, když se o hlasování rozhodovalo, na té schůzi nebyl. Koupil byt, koupil ho i s příslušným usnesením nejvyššího orgánu SVJ, že se bude zateplovat. Proto také bude jako všichni ostatní přispívat na účet dlouhodobých záloh (nesprávně: do fondu oprav). Bude pokračovat tam, kde Vy jste převedením bytu na nového vlastníka přestal.

Bez dobrého právníka se v této rozepři asi neobejdete.

S pozdravem ivanq

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.