Vložil Cyril (bez ověření), 8. Leden 2016 - 19:10

P. lake odpovídá tazateli mik-ros: „Namísto vymáhání Vašeho dluhu začali členové výboru tunelovat účet SVJ. Začali zpronevěřovat vybírané zálohy na budoucí opravy a údržbu domu…“

Otázka někdy až nemožné vymahatelnosti rozpisu a specifikaci vybíraných záloh na budoucí opravy a údržbu domu na výboru SVJ a dalších plateb se tady objevuje často. P. lake vyzývá bránit se – někteří přispěvatelé se zkušeností z reálného života poukazují na to, jak to chodí, a tak cítíme, že často to dopadá tak, že se,s prominutím, „drží huba a krok“.

Příběh mik-ros varuje zcela konkrétně. Nemít transparentní informace o hospodaření SVJ a nekonat je risk.

Přitom si myslím, že některé výbory jsou spíš „nedouci“, než že by chtěli ve velkém podvádět. Chtělo by to dobře zpracované „polopatické návody“, jak udělat slušný a realitě odpovádající rozpočet, aby mohli opisovat.

Bohužel, už mám zkušenost s negativním jednání u statutářů, novum po 1.1.2014, jak ho popsal a jak před ním varoval p. lake. Ale ono to není jen tak, včas a účinně se bránit – nemáme všichni právní vzdělání, životní síly, zbytné peníze na postupy, které jsou z neprofesionality pravděpodobně odsouzeny k nezdaru. – I tady by pomohly konkrétní návody. A samozřejmě podněty ke změně legislativy.

Jsem si jistý, že jakmile by se „rozkřiklo“, že vymahatelnost funguje, hned by se to interně v SVJ projevilo…

Cyril

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.