Vložil lake, 8. Leden 2016 - 16:17
  • Pane mik-ros, napsal jste: „Na závěr děkujeme pisateli za odstavec, kdy nám poradil vyčkat na žádost o vyrovnání úvěru od SVJ.“

Opakuji, že taková výzva od SVJ by byla nulitní (absolutně neplatná), jak už jsem Vám napsal. Můžete se však v budoucnu dočkat výzvy od SVJ k uhrazení vynaloženého nákladu na opravu či zhodnocení Vašeho tehdejšího majetku. Pak budete povinen hradit bez zbytečného odkladu:

89/2012 Sb. § 1958
(1) Je-li čas plnění přesně ujednán nebo jinak stanoven, je dlužník povinen plnit i bez vyzvání věřitele.
(2) Neujednají-li strany, kdy má dlužník splnit dluh, může věřitel požadovat plnění ihned a dlužník je poté povinen splnit bez zbytečného odkladu.

Pokud obdržíte od SVJ takovou výzvu k úhradě, bude vhodné zjistit si, zda nárok SVJ je již promlčen. U nároků vzniklých do 31.12.2013 byla promlčecí doba tříletá a běží ode dne, kdy právo mohlo být vykonáno poprvé.

Právo mohlo být vykonáno poprvé v okamžiku, kdy SVJ uhradilo „fakturu“ zhotoviteli díla. V tom okamžiku již bylo SVJ bezpečně známo jaká je konečná výše vynaložených nákladů, z toho si mohli odvodit výši Vašeho podílu na těchto nákladech a mohli začít vymáhat.

Namísto vymáhání Vašeho dluhu začali členové výboru tunelovat účet SVJ. Začali zpronevěřovat vybírané zálohy na budoucí opravy a údržbu domu. Používají tyto zálohy na nepřípustný a zákonem zakázaný účel – na splácení vlastního úvěru SVJ u banky. Vás to v tomto okamžiku už nezajímá, nejste vlastníkem jednotky, a škoda nevzniká Vám.
--------------------------------------------------------------------

  • Napsal jste v úvodním dotazu: „Nový majitel požaduje ode mne splacení mého podílu úvěru.“

Jak už jsem uvedl, takový požadavek je protiprávní, ať jej vznesl kdokoliv. Úvěr spláci SVJ. Nový majitel Vám přece žádný úvěr neposkytl, takže nemůže po Vás nic žádat z tohoto důvodu. Doporučuji nereagovat. Případně mu sdělíte, že nevíte o co jde: ve Vašem předpisu plateb nebyla nikdy žádná položka „úvěr“ uvedena. Můžete jej vzvat, aby Vám prokázal důvod závazku (§ 1791 NOZ).
--------------------------------------------------------------------

Poslední poznámka:
Pozastavujete se nad něktrými strohými reakcemi na Váš dotaz. Je to způsobeno tím, že nesmysly o neexistujícím „fondu oprav“ se zde už objevily asi padesátkrát. Je otravné na tyto nesmysly reagovat, je zdržující opět a znovu dokola vysvětlovat, že nic takového v SVJ neexistuje, že fondy právnické osoby jsou něco úplně jiného, a že nemohou být tvořeny z přijatých záloh.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.