Vložil lake, 6. Leden 2016 - 0:43

Paní Sýkorová a paní Klainová,

náklady „na úvěr“ je nesprávné označení. Splácení jistiny úvěru (to je nejvyšší položka) vůbec není nákladem právnické osoby SVJ! Nemůže jít o náklad, protože přijetí úvěru nebylo zaúčtováno jako výnos.

Nákladem SVJ mohou být jedině splátky úroků, a náklady spojené se sjednáním úvěru a vedením úvěrového účtu. Tyto náklady ovšem nemají nic společného ani se správou cizího majetku, ani s vlastní správou právnické osoby samotné.

Jde přece o náklady na poskytování individuálních finančních služeb. K tomu existuje i judikát Evropského soudního dvora: Jestliže dodavatel poskytne odklad platby převyšující běžnou lhůtu splatnosti, jde o zvýhodnění dlužníka a jedná se o poskytovanou finanční službu. Tak o ní musí být účtováno. Náklady spojené s poskytováním služeb ponesou pouze ti, kterým je tato služba poskytována. Znáte to z banky, že?

Je to obdobné, jako kdyby se SVJ rozhodlo, že vlastníkům jednotek zajistí a zaplatí dovoz pizzy do bytů. Každý, kdo si pizzu objedná, zaplatí SVJ co je dlužen. Kdo si nic neobjedná, neplatí. Nejedná se samozřejmě ani o správu domu, ani o správu právnické osoby. Jde o poskytovanou službu na základě dvoustranné smlouvy mezi poskytovatelem služby a příjemcem služby.
--------------------------------------------------------------------

Malý test sociální inteligence
Stále se setkávám s osobami, které nechápou co je úvěr, k čemu slouží, jak se o něm v SVJ účtuje, a kdo je vlastně dlužník. Představte si například, že dáte automobil do servisu k opravě. Při převzetí opraveného auta Vám vedoucí autoservisu sdělí, že si vzal u Komerční banky úvěr ve výši 50000 Kč. Copak mu na to odpovíte?

1. Aha, ale mne to nezajímá, to je Váš úvěr. Kolik mám platit za tu opravu?
2. No jistě, já Vám to celé zaplatím. A kolik mám platit za tu opravu?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.