Vložil Poznamka (bez ověření), 5. Leden 2016 - 12:43

Úvodní rčení je na místě, podstata je v tom, že osoba lake píše o vztazích právních a Vy o vztazích ekonomických, ale nepřesně. Dejme to dohromady a uvidíte v čem je podstata problému. Předpokládejme, že jste statutář SVJ a budete jednat jako řádný (nikoliv žádný) hospodář. Řádný hospodář ví, na základě jakého oprávnění schválí každý hospodářský případ. V obchodním případu TZ financovaný úvěrem mezi SVJ a vlastníkem lze identifikovat následující hospodářské případy a Vy doplňte z jakého právního důvodu jsou legitimní!

  1. Vlastnící/usnesení shromáždění přikázalo SVJ sjednat úvěr na akci TZ. Jste povinen/můžete/ne­můžete tento příkaz splnit?
  2. SVJ uzavře smlouvu o úvěr. Z jakého právního důvodu jste schválil/podepsal smlouvu úvěru?
  3. SVJ bez finančního krytí vlastníků uzavře smlouvu DOV na realizaci akce TZ. Z jakého právního důvodu jste schválil/podepsal smlouvu DOV na realizaci akce TZ?
  4. Dodavatel realizuje akci TZ a pošle fakturu objednavateli SVJ. SVJ za zvelebení cizího majetku uhradí závazek z vlastního zdroje úvěru. Z jakého právního důvodu jste schválil/podepsal příkaz úhrady této faktury z úvěru.
  5. Protože SVJ uhradil úvěrem závazek za TZ místo vlastníků, vlastníci by měli převzít závazek úvěru SVJ. To je ekonomické zdůvodnění, ale právníci tvrdí, že závazky/ dluhy nemají nožičky pro přechod. Z jakého právního důvodu přejde závazek úvěru SVJ na vlastníka (na koho ano/ne)?
  6. Jiná úvaha. Protože SVJ akcí TZ zvelebil majetek vlastníků, vzniká pohledávka SVJ vůči vlastníkům na úhradu vzniklých skutečných nákladů. Vyměřil SVJ tyto pohledávky na osoby vlastníka (na koho ano/ne)?
  7. Náklady úvěru jsou rozepsány vlastníkům k úhradě jako položka předpisu plateb. Z jakého právního důvodu má SVJ právo tuto položku předepsat k úhradě a z jakého právního důvodu má vlastník povinnost tuto položku hradit?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.