Vložil lake, 25. Prosinec 2015 - 7:38

Píšete nesmysl o neexistujících „zálohách do fondu oprav“ takže budete asi jeden z těch případů, které vůbec netuší co platí, na jaký účel platí – a pak se dodatečně diví. Nu, varoval jsem Vás. A teď k jádru Vašeho dotazu:

Právní skutečnost změny v osobě vlastníka bytu nastává vkladem, ovšem podle českého práva se tak děje se zpětnou účinností ke dni podání žádosti o vklad. Den účinnosti máte vyznačen na Vaší kupní smlouvě, potvrzené katastrálním úřadem. Mizerná a nesmyslná česká právní úprava zavádí cestování v čase nazpět, což vyvolává zmatky mezi prostým lidem.

  • Jestliže den splatnosti zálohy připadl na období mezi podáním žádosti o vklad a vkladem do katastru, pak povinnost hradit měl nejprve převodce.
  • Pokud převodce svou platební povinnost již splnil, nelze tutéž platbu vymáhat na nabyvateli podruhé.
  • Pokud převodce svou platební povinnost nesplnil (a počkal si na vklad do katastru), změnily se tím právní poměry se zpětnou účinností. Povinnost zaplatit neuhrazenou zálohu přešla na nabyvatele jednotky.

Pro povinnosti plynoucí z vlastnictví jednotky je tedy bezvýznamné kdy jste podepsal kupní smlouvu. Je bezvýznamné kdy Vám bývalý vlastník předal byt. Rozhodující je datum účinnosti změny vlastníka jednotky. Veškeré řádně stanovené zálohy na správu, splatné před tímto dnem, je povinen uhradit ten, kdo byl v den splatnosti vlastníkem jednotky – tedy převodce. Veškeré tyto platby, splatné v den účinnosti nabytí jednotky či později, je povinen uhradit aktuální vlastník jednotky – tedy Vy.

Nemíním, že byste měl teď hned začít naslepo a bez důvodu něco hradit jen na základě jakéhosi e-mailu. Povinnost hradit Vám vznikne teprve až Vás právnická osoba SVJ vyzve k úhradě. Do té doby samozřejmě neplaťte nikomu nic. To dopadá jak na zálohy na správu domu, tak na příspěvky na správu domu, tak i na zálohy na plnění spojená s užíváním bytů (služby).

lake

P.S.
Právě na tento případ se možná vztahuje nesrozumitelný § 1186 NOZ. Na Vás jako nabyvatele měla přejít platební povinnost k úhradě prosincové zálohy na správu domu. Podle § 1186 NOZ platí: „Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou.“

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.