Vložil Petr Honda (bez ověření), 28. Listopad 2015 - 1:47

Nabízím Vám ještě tento pohled na věc: Zákon 67/2013 Sb. přesně definuje, kdo je plátcem služeb viz § 2, g) osobami rozhodnými pro rozúčtování služeb

  1. nájemce bytu a osoby, u kterých lze mít za to, že s ním budou žít v bytě po dobu delší než 2 měsíce v průběhu zúčtovacího období, nebo
  2. vlastník jednotky, pokud jednotku nepřenechal do užívání a osoby, u kterých lze mít za to, že s ním budou žít v jednotce po dobu delší než 2 měsíce v průběhu zúčtovacího období.

Z Vaší informace plyne, že někdo zdědil byt, stal se jeho vlastníkem, ale přenechal ho nájemci (manželům), kteří mají v bytě rodinnou domácnost (podle NOZ, který u manželů tento pojem používá). Služby např. u používání výtahu, za spotřebu elektřiny ve společných prostorách, odpad… (viz stanovy SVJ, pokud tam ne, tak platí pravidla v zákoně výše uvedeném) budou tedy rozúčtovány na nájemce (v tomto případě 2 os.) a podle počtu dalších osob žijících nepřetržitě v bytě nejméně po dobu delší než 2 měsíce. Může to být někdo ze širší rodiny nebo třeba podnájemník… jedno kdo. Tento někdo se stává po 2 měsících nepřetržitého bydlení s nájemcem v bytě další osobou pro rozúčtování služeb, obvykle na celý rok. To lze však omezit na platbu jen za konkrétní období, když vlastník hlášením „statutárnímu orgánu společenství“, sdělí, kdo v bytě bydlí, od kdy do kdy, přesně označí dobu, po kterou další osoby, které čerpali služby, v bytě bydleli. Platí pak za služby pouze určitý díl z roku. Tato situace u zmíněného dotazu nenastala, protože vnučka bydlí jinde, jezdí jistě během roku jen na krátké zdvořilostní návštěvy.

Pokud by k nájemníkům vnučka (ač vlastník) ale dojížděla nepravidelně nebo jiná osoba) a v bytě by s přestávkami bydlela během roku v součtu déle než 3 měsíce, jak to uvádí NOZ § 1177, tak by se po uplynutí této doby měla podle NOZ stát tato bydlící a služby spotřebovávající osoba další osobou pro rozúčtování služeb. Tak si to aspoň překládám.

V bytě vlastníka v dotazu bydlí v kalendářním roce 2 osoby v nájmu, tak budou služby rozúčtovány pouze na tyto 2 osoby. Tak by to mělo správně být. Voda, teplo se u nás v SVJ účtuje podle měřáků spotřeby podle podílu jednotky na celkové spotřebě domu, to s počtem obyvatel bytu nesouvisí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.