Vetování nutné rekonstrukce.

Vložil SVJ-HP, 9. Říjen 2015 - 14:33 ::

Dobrý den, prosím o radu.

Jsme malé SVJ – dům o 4 bytových jednotkách. Ve stanovách máme napsáno, že v případě jakýchkoliv stavebních úprav, rekonstrukce domu atd, s tímto musí souhlasit všichni členové SVJ. Dům již potřebuje novou fasádu a hydroizolaci, protože současná fasáda je popraskaná a drolí se, sokl u země se úplně rozpadá, navíc v přízemním bytě je obrovská vlhkost a mokré zdi do 1m výšky (dům je 50 let starý a nemá žádnou hydroizolaci).

Nicméně jeden člen SVJ neustále rekonstrukci vetuje, protože do ní nechce investovat vůbec žádné peníze a navíc tvrdí že hydorizolaci si má zaplatit majitel přízemního bytu sám – což dle mého názoru není pravda, když se jedná o obvodové zdi domu.

Jsem laik, prosím tedy o radu v těchto bodech:

  1. Existuje nějaký zákon podle kterého můžeme tohoto člena SVJ přehlasovat na základě havarijního stavu domu a začít s rekonstrukcí přes jeho nesouhlas? Minimálně mokré obvodové zdi a tím pádem zdi přízemního bytu (podle mě) havarijní jsou, rozpadající se fasáda bude havarijní během pár let a pak bude rekonstrukce ještě nákladnější. Napadá mě pouze soudní spor, nicméně soudit se se sousedem beru jako úplně poslední možnost.
  2. Druhý problém, v případě že nějak dosáhneme souhlasu zmiňovaného člena, jsou finance. Ve fondu oprav máme nasbíráno cca 40% prostředků na rekonstrukci fasády s hydroizolací. Nicméně se tam sbíraly 15 let, protože se platí do fondu oprav směšná částka – cca 5Kč za m2 měsíčně. Takže kdybychom si chtěli našetřit tam, trvalo by to dalších asi 15 let v případě, že by se z fondu nic jiného neplatilo. Nicméně stejný člen SVJ se zvýšení příspěvku do fondu oprav nesouhlasí a vyhrožuje, že když jej přehlasujeme tak ho přestane platit úplně. Nesouhlasí ani s doplacením částky na rekonstrukci ani s půjčkou na opravu. A tím pádem se znovu snaží vetovat celou rekonstrukci.

Jak postupovat pokud ho přehlasujeme, několikanásobně zvedneme příspěvky do fondu oprav a on je přestane platit úplně?

Předem upozorňuji, že vůbec žádná slušná domluva ani racionální argumenty nepomáhají, věřte mi, zkoušeli jsme to nespočetkrát. Ze strany problémového člena jdou jen výhružky a nesmysly.

Předem děkuji za Vaše názory a rady. J.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.