Vložil lake, 6. Říjen 2015 - 5:15

Vladyne, máte vadnou smlouvu o výstavbě. Jako obvykle. Vlastnictví oken v ní není jednoznačně uvedeno. Je možné, že soud by judikoval stejně jako v případě http://www.portalsvj.cz/…rnich-oknech, a to že okna jsou společná.

Podle vašeho prohlášení vlastníka platí, že společné části domu společné vlastníkům všech jednotek jsou:

  • vstup do domu tvořený závětřím, vč. vybavení (mimo listovní schránku)
  • chodby vč. vybavení
  • místnost na kočárky, vč. vybavení
  • okna,
  • dveře,
  • společné lodžie přímo přístupné ze společných prostor domu.

Takže všechna okna v domě jsou společná. S tím je v souladu i to, že v popisu žádné z jednotek nejsou okna v bytě výslovně uvedena.

Totéž obsahuje i společný text o jednotkách. Tvrdí se: „Každá z jednotek je ohraničena vnitřní stranou obvodových zdí, vnější stranou vstupních dveří a vnitřní stranou vnějších oken.“ Text sděluje jednoznačně, že (vnější) okna jsou již mimo jednotku, nepatří k jednotce. Hranice jednotky vede totiž po vnitřní straně těchto oken; okna samotná jsou již za touto hranicí. Tedy jsou společná jako součást obálky budovy (fasády).

S tím je ovšem v rozporu ta část smlouvy o výstavbě, která tvrdí: „Součástí každé z jednotek jsou (…) okna (…).“

Opět jde – jako obvykle – o vadné prohlášení/smlouvu o výstavbě. Soud v obdobném případě judikoval, že prohlášení je nesrozumitelné a okna jsou společná (viz odkaz výše). Je to logické: Stavebníci mohli ve své smlouvě jednoznačně určit které části budovy budou společné a které budou součástí jednotek. Nic jim v tom nebránilo. Jestliže to nebyli schopni udělat srozumitelně, určitě a jednoznačně, pak jde o společné části domu.
--------------------------------------------------------------------

V popisu jsou zmíněna jakási vnější okna. To je další nesmysl. Snad jsou tím míněna okna, která tvoří součást obálky budovy a vedou ven, na fasádu. V budově by mohla existovat i vnitřní okna, to jest taková, která jsou osazena mezi dvěma prostory uvnitř budovy (a netvoří tedy obálku budovy). Nejsou-li v budově taková vnitřní okna, pak rozdělení na „vnější“ a „vnitřní“ okna je úplně zbytečné. Nesmysl zůstane nesmyslem a vaše smlouva o výstavbě zůstává neurčitá a nesrozumitelná, dokud ji nezměníte.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.