Lhůta pro poskytnutí informací

Vložil Barbora Skřivanová (bez ověření), 9. Září 2015 - 0:21 ::

Dobrý den,

prosím o radu všechny znalé – potřebovala bych zjistit, v jaké lhůtě musí výbor SVJ poskytnout/zpřís­tupnit vlastníkovi jednotky informace (na něž má nárok z NOZ, tedy nahlížet např. do smluv sjednaných společenstvím vlastníků a do podkladů, z nichž vychází určení výše jeho povinnosti podílet se na nákladech spojených se správou domu a pozemku a s dodávkou služeb spojených s užíváním jednotky, seznámit se, jak společenství vlastníků hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje, nahlížet do účetních knih a dokladů společenství vlastníků) a především kde přesně je tato lhůta vymezena či zakotvena, není-li v příslušných stanovách.

Tento problém řeší můj známý, jenž má už nějakou dobu podezření, že předseda jejich SVJ hospodaří tak trochu i do své kapsy (možná to znáte – provize ze zakázek zadaných firmám kamarádů apod.); známý by rád nahlédl do účetnictví, prohlédl si faktury apod., jenže pan předseda se vykrucuje, tu není k dispozici, tu se na něco vymlouvá nebo je prostě jen neochotný (a ostatní členové výboru mu svým jednáním či ignorancí jdou na ruku a většině ostatních vlastníků je to v podstatě fuk), takže můj známý se stále nějak nemůže domoci svého práva. A tak mě zajímá, jak by to mělo dle platné legislativy probíhat (Jak dlouho může být odbýván, bude-li žádat osobně? Jak dlouho má čekat na reakci, požádá-li písemně? A co dělat, když se odpovědi nedočká?), na co přesně má vlastník jednotky vůči výboru nárok, v jaké lhůtě mu musí být vyhověno, zda si předložené dokumenty třeba i smí vyfotit mobilem… a hlavně! která norma toto vše upravuje – to je pro mě velmi podstatná informace, aby dotyčný věděl, v jaké normě má oporu a nač se může odvolat.

Za všechny věcné odpovědi předem velmi děkuji.

Barbora Skřivanová, Pardubice

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.