Vložil lake, 6. Srpen 2015 - 9:13

Pane Davide, je jisto, že SVJ vzniklo jako právnická osoba. Ustanovení § 1191 NOZ do toho nepleťte, to platí pro naprosto jiný právní stav.

Pravidla pro jednání a rozhodování mezi vlastníky jednotek existují od roku 2007, od okamžiku rozdělení domu na jednotky: tato pravidla obsahuje zákon č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů a jako stanovy se použijí vzorové stanovy, vydané jako nařízení vlády.

Tyto stanovy jsou ovšem částečně vadné, neboť neobsahují ani počet členů statutárního orgánu, ani adresu sídla právnické osoby. Takže za platnosti vzorových stanov nemůže být SVJ zapsáno do rejstříku, i kdyby snad byl statutární orgán zvolen.

Přečtěte si stanovy, abyste věděl, jakým způsobem je technicky možné svolat shromáždění vlastníků jednotek. Také musíte vědět co tím vlastně chcete dosáhnout: půjde nejspíše v první řadě o schválení stanov a volbu statutárního orgánu. A družstvo má stále většinový podíl!!!

Problém nastane v tom, že ZoVB ani vzorové stanovy neznají u SVJ(2000) výslovný zákaz majorizace (kdy se při rozhodování o domě nepřihlíží k hlasům správce, převyšujícím součet hlasů všech ostatních vlastníků jednotek). Takový zákaz (který by se vám dnes velmi hodil), platí pro bytové spoluvlastnictví podle NOZ a je obsažen v § 1202 odst. 2 NOZ (https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89…).
-------------------------------------------------------------------------------------

Vy máte jako vlastník jednotky od samého počátku práva, která můžete uplatňovat. To platí bez ohledu na to, že SVJ nemá určené své orgány a není zapsáno v rejstříku. Například neexistuje žádný právní důvod, abyste k rukám družstva hradil jakékoliv částky z důvodu dlouhodobých záloh. Takové zálohy by totiž musely napřed být schváleny na shromáždění vlastníků jednotek (§ 15 odst. 2 ZoVB) – a to nebylo nikdy svoláno, jak píšete.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.