Vložil David_ (bez ověření), 6. Srpen 2015 - 7:59

Děkuji za opravu, druhý (nikoliv třetí, tím bylo SBD) vlastník nabyl určitě vlastnictví do 31.12.2013 (byli tam 4) a SVJ tak již vzniklo. Ověřím to na KN.

Shromáždění se dosud nekonalo, SVJ tak není způsobilé k právním úkonům a neschválilo pravidla, jimiž se řídí. Je otázka, zda takovéto osoba přežila rekodifikaci. Nemůže je schválit zpětně a nově musí být založena. (?)

Nová právní úprava hovoří o založených SVJ nebo o SVJ bez právní subjetivity vzniklých před 1.7.2000. (§ 24 zál. 311/2013 Sb.). O tom našem jsem nic nenašel.

Podle §9 odst.9 zákona o vlastnictví bytů do konání první schůze SVJ plní funkci orgánů většinový vlastník (zřejmě i práva Shromáždění vlastníků, což je zrůdné). Tohle ovšem není pravidlo, kterým se řídí SVJ a u kterého by platilo přechodné období, to je právo/povinnost většinovému vlastníku daná zákonem. Ten byl ale zrušen.

Podle § 1191 NOZ nevzniklo-li SVJ se pravidla řídí Prohlášením atd. My ale máme Vzniklé SVJ.

Platí tedy pro nás § 1192? Takový správce (většinový vlastník) pak nemá plná práva SVJ, jen velmi omezená … Neplatí ani pravidla v Prohlášení, ani vzorové stanovy … Jen úkony nutné k zachování majetku než bude založeno SVJ …

Díky za Vaše úvahy :) I mne ten § 24 delší dobu vedl špatně, je důležité si to dát do časové osy… a pak je otázka těch přechodných ustanovení.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.