Vložil lake, 26. Červenec 2015 - 8:57

První Váš problém byl, že jste s družstvem uzavřel „nevolnickou“ smlouvu. Zavázal jste se platit dlouhodobé zálohy na neurčitý a neznámý účel s neznámou dobou použití, i když podle § 15 zákona o vlastnictví bytů Vám taková povinnost nevznikla. Takže se nedivte, že družstvo s těmito prostředky nějak naložilo podle své úvahy.

Kdyby se jednalo o případ změny v osobě správce po účinnosti NOZ (od 1.1.2014), šlo by o případ právně jednoduchý, protože je v NOZ podrobně upraven:

  • Správce předloží beneficientovi při ukončení správy vyúčtování. Vyúčtování předloží i správci, který nastupuje na jeho místo.“ (§ 1445 NOZ)
  • Pak by končící správce měl spravovaný majetek předat „… beneficientovi nebo nově nastupujícímu správci v místě, kde se tento majetek nalézá, ledaže je dohodnuto něco jiného“ (§ 1446 NOZ)

Převod dlouhodobé zálohy se uskutečnil nejspíše za účinnosti zákona č.40/1964 Sb., který toto neupravoval. Bylo na Vás, abyste družstvo vyzval k předložení konečného vyúčtování a k vrácení Vašich záloh. Neučinil jste tak, i když jste věděl, že tyto zálohy existují.

Předání záloh mezi bývalým a nastupujícím správcem před účinností NOZ se může posoudit jako postoupení závazku podle § 534 zákona č. 40/1964 Sb. V takovém případě se to Vás nijak netýká, dokud s tím jako věřitel nevyslovíte souhlas. Bez takového souhlasu jste stále v právním vztahu pouze s původním příjemcem Vašich záloh. Neupřesňujete ale, zda jste takový souhlas dal či nedal po vzniku SVJ.

Jestliže uplynuly už 3 roky, vyúčtování správy družstvem se už nedomůžete, ani výplaty přeplatků od družstva – došlo k promlčení. Kdo se nestará o svá práva, ten o ně přichází.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.