Nesrozumitelné a neprůkazné zápisy

Vložil Laik (bez ověření), 21. Červenec 2015 - 15:19 ::

Teprve 2 roky se zabývám v podniku účetnictvím takže těch praktických zkušeností mám málo. Podle vyjádření účetnictví je věda. Snažím se proto získat co nejvíce zkušeností. Jsem členem menšího SVJ a účetnictví nám vede pověřený správce stejně tak i několika dalším SVJ. Mám pouze několik málo dotazů. Je pověřený správce SVJ povinen při roční závěrce použít účty 961 a účet 962? Použití těchto účtů zaručují přesnou návaznost konečných stavů účtů jako počáteční stav v novém účetním období.Tato praxe není u SVJ uplatňována.

Pokud jsem měl možnost si ověřit v našem podniku, tak celý převod koneč- ných stavů do nového účetního období je plně automatizován.

Při závěrce se ovšem nejedná pouze o účty HK, ale současně je automaticky zpracován převod údajů z neúčetních sestav (navazují přímo na účetnictví) jako je např. saldokonto dodavatelů či odběratelů a to pouze údaje o nevyrovnaných pohledávkách či závazcích. Stejný způsob je uplat- ňován u mnoha dalších neúčetních sestav vycházejících z účetních zápisů.

Bohužel náš správce takto nepostupuje.Do HK zapisuje všechny účetní operace položkově a přitom používá i zápisy do účetního deníku takže velká většina všech zápisů je duplicitní. Nejhorší v účetním deníku je to,že převážná část účetních zápisů nemá uvedený protiúčet takže jakákoliv kontrola správ- né souvztažnosti účetních zápisů je značně komplikovaná, ne-li zcela nemož- ná. Způsob zpracování účetního deníku neumožňuje převzít obraty jednotli-vých účtů do HK protože obraty účtů jsou rozdílné v porovnání s HK.

Nepovažuji za nutné pokračovat o dalších nepřesnostech účetního zpracování protože když se o nápravu nepostará výbor, tak moje snaha je zcela zbytečná. Výbor SVJ a ani žádný z členů SVJ nemá nějaké zkušenosti z oboru účetnictví. Pak jako jediné východisko je předat kontrolu celého účetnictví odbornému pracovníku. Kdo však tyto vícenáklady bude hradit nevím. Laik

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.