Vložil X (bez ověření), 28. Červen 2015 - 19:14

Já jsem ty grafy pochválil, bez ironie. Samozřejmě jsem pochopil, co zobrazuje modrá křivka. A nemáte pravdu, že je to téměř totéž jako při dělení podle plochy. Zřetelně je to něco jiného. Co vám na modré křivce vadí? Největší šetřílek zaplatí jen o 14% méně než je průměr. To je v pořádku, přehnané šetření by nemělo být odměňováno. Na opačném konci největší plýtvač zaplatí o 40% vice než je průměr. Jinak to ani nejde. Vám se asi nelíbí ten průběh. Že se v širokém pásmu příliš přimyká k průměrné hodnotě. Mně se zase nelíbí ta zelená křivka. Jednak nadměrně motivuje k netopení, na opačném konci nerozlišuje míru plýtvání. Tím je v rozporu s vyhláškou i jejím proklamovaným cí­lem.

Chápu vaši námitku, že jeden jediný plýtvač je schopen tu modrou křivku zásadně ovlivnit. S tím mnoho nenaděláte, ale můžete samozřejmě hledat jiné křivky, jiné metody.

Největší problém ale vidím v tom, jak to lidem vysvětlit. Vždyť mnozí ani nepochopí, o co jde. A když to pochopí, tak zase každý bude sledovat své zájmy a neshodnou se.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.