Vložil lake, 25. Červen 2015 - 5:08

Pan Zdenek neodpovídá správně na dotaz o účinnosti nových stanov. To je poměrně zásadní záležitost, proto to uvedu na pravou míru.

Stanovy nejsou účinné vůči každému ani okamžikem jejich schválení, ani okamžikem který je ve stanovách uveden jako datum jejich účinnosti, ani dnem zveřejnění ve sbírce listin rejstříkového sou­du.

Je třeba porozumět tomu, že platnost a účinnost stanov právnické osoby podléhá vždy režimu zákona č.304/2013 Sb. o veřejných rejstřících. A ten obsahuje více výjimek.

304/2013 Sb. § 8
(2) Údaje a obsah listin, jejichž zveřejnění zákon ukládá, může zapsaná osoba namítat vůči třetím osobám až od okamžiku jejich zveřejnění, ledaže by prokázala, že třetí osobě byly známy dříve. Těchto údajů a obsahu listin se však zapsaná osoba nemůže dovolávat u jednání uskutečněných do šestnáctého dne po zveřejnění, jestliže třetí osoba prokáže, že o nich nemohla vědět.
(3) Třetí osoby se mohou vždy dovolat nezveřejněných údajů a obsahu listin, neodnímá-li jim skutečnost nezveřejnění účinnost.

Není tedy pravda, že „… okamžik zveřejnění stanov ve sbírce listin na jejich účinnost nemá žádný vliv“. Z uvedené citace právního předpisu plyne jednoznačně, že na obsah stanov se SVJ může odvolávat vůči všem členům teprve po jejich zveřejnění ve sbírce listin rejstříkového soudu. Stanovy jsou bez výjimky účinné vůči každému teprve uplynutím lhůty 16 dnů od jejich zveřejnění.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.