Vložil lake, 19. Červen 2015 - 4:05

Pane Franto, prve jste tvrdil, že jde o 2% a že je to „zanedbatelné“. Teď přicházíte k číslu 4% – to už je dvojnásobek Vašeho prvního odhadu.

Ale ani toto číslo není správně. Došel jsem výpočtem konkrétního běžného bytu k podstatně vyšším procentům: http://www.portalsvj.cz/…u-na-teplo-1#….

Pouze podle povrchu (teplosměnných ploch) byste to mohl rozdělit jen v tom speciálním případě, kdy všechny radiátory topí naplno a termostatické ventily jsou zcela otevřeny. pouze v tom případě mají všechny povrchy stejnou teplotu.

Takový stav ovšem v domě není, kromě těch několika dnů v roce, kdy venkovní teplota je –18°C, tepelné ztráty jsou maximální a topení „jede“ na plný projektový výkon. Středoevropská zima vypadá ovšem jinak: průměrná teplota v topném období je kolem 3.5°C.

V tom případě se ovšem tepelné ztráty středových bytů pokrývají ze stoupaček v mnohem vyšší míře. Nevím, zda to je např. 8 či 12 či 16 procent (a bez indikátorů na stoupačkách se to nedozvíte), ale určitě to není „zanedbatelné“.

Má-li třípokojový byt náklad na vytápění kolem 20000 Kč za rok, 8% z toho činí 1600 Kč. Za deset let to je 16000 Kč.

Řekl bych, že Váš názor o „zanedbatelnosti“ vlivu stoupaček na vytápění jste neprokázal. A jste to Vy, kdo by musel tvrdit a prokazovat, že vynechání indikátorů na některých otopných tělesech nevnáší do rozúčtování systematickou chybu, a že chybějící náměry ze stoupaček lze zanedbat.

Mohu pouze zopakovat, že zákon jednoznačně a bez výjimky požaduje instalaci indikátorů na VŠECH otopných tělesech. Jak si s touto skutečností poradíte je na vás. Zanedbání fyzikálních rozporů v samotné metodě rozúčtování asi není ta nejsprávnější cesta …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.