Vložil FrantaF, 18. Červen 2015 - 11:23

Budu stručný. Svislé přívodní potrubí prochází přes 3 podlaží. Je horké pouze po dobu, kdy má některý ze čtyř radiátorů otevřený ventil. Průměr trubky je asi 22 mm, kdysi dříve jsem srovnával plochu trubky v bytě s plochou radiátoru a představovala podíl asi 2%. Nepopírám, že trubka přináší určité teplo navíc, ale určitě nepřinese vyšší hodnotu, než vyžaduje provozování dalšího indikátoru. Teplota vratného potrubí je blízká teplotě v místnosti. Časně zrána se nárůst otopné vody a otvírání ventilů ohlašuje mírným klepáním potrubí. Všechny domy nejsou stejné.

Skupiny bytů mají stanoveny korekční koeficienty v rozsahu nula až 50 %. Dosažení přesných hodnot korekcí je nemožné a bude většinou poněkud mimo optimální hodnotu. Hlídat hodnotu, která se pohybuje ve výši 2% při pravděpodobné nepřesnosti až 10% je pedantství. Zvláště v případě, kdy každý byt zaplatí nejméně 80%.

Nabízíte „lepší“ denostupňovou metodu. Poznatek, který jsem uváděl o změnách po zateplení ukazuje, že je naopak tato metoda do nových limitů naprosto nevhodná. Vysoké náměry vznikají většinou kvůli nesprávnému větrání. Nový kladný limit při indikátorové metodě donutí lidi k zaplacení jejich výdajů. Této nemilé povinnosti je právě denostupňová metoda může zbavit. Snad proto se o ní teď tolik diskutuje. V každém případě dávám přednost placení podle spotřeby a ne podle slunce. Nebudu agitovat a zatracovat jakoukoliv metodu. Respektuji právo každého, vybrat si podle svého přesvědčení.

Rozesmálo mě Vaše upozornění, že „výsledkem mého výpočtu jsou náklady, které nepatří ani do spotřební složky nákladů, ani do základní složky nákladů. Jde o neměřené teplo, dodávané pouze do některých bytů přes „neměřené“ radiátory – stoupací a vratné potrubí“. Nevím kde je definováno co patří do základní složky, kterou můžeme měnit od 30% do 50% a stejně každý zaplatí nejméně 80%. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.