Vložil lake, 8. Červen 2015 - 6:47

Pane Magistere, Váš dotaz byl nejasný, a neupřesnil jste jej ani dodatečně. Někteří diskutující Vám zde kladou zbytečné dotazy, někteří Vás uvádějí v omyl. Takže to zkusím já.

Budu předpokládat, že máte na mysli pouze vyúčtování a vypořádání nákladů na služby spojené s užíváním bytů podle zákona č.67/2013 Sb. V tom případě je odpověď na Vaše otázky jednoduchá.
.............­.............­............

• Tážete se: „Osoba tedy pošle doporučený dopis s dodejkou na sídlo SVJ s žádostí o okamžité uhrazení přeplatku zpět na účet. Je správný tento postup?“

• Odpověď: Můžete samozřejmě takto postupovat, ale SVJ není povinno nijak reagovat, ani nemá zákonnou povinnost Vám něco vyplatit pouze na základě Vašeho dopisu.
.............­.............­............

• Tážete se: „… je nějaká zákonná lhůta na vyplacení přeplatku?“

• Odpověď: Podle § 7 zákona č. 67/2013 Sb. platí, že „[f]inanční vyrovnání provedou poskytovatel a příjemce služeb v dohodnuté lhůtě, nejpozději však ve lhůtě 4 měsíců ode dne doručení vyúčtování příjemci služeb“.
V první řadě si tedy přečtěte stanovy SVJ, nebo jinou smlouvu o službách, a řiďte se podle toho. Nebyla-li lhůta dohodnuta, pak se použije zákonná lhůta 4 měsíce, počítaná ode dne doručení.
.............­.............­............

• Tážete se: „… pokud se měsíc po doručení dopisu nic nestane, je dalším krokem právník a platební rozkaz?“

• Odpověď: Jak je libo. Soud platební rozkaz nevydá a poučí Vás, že dosud nenastalo prodlení dlužníka, takže se domáháte neoprávněně. SVJ není ve věci pasivně legitimováno a Vy nejste aktivně legitimován. Úspěch byste mohl mít teprve po uplynutí lhůty, a po alespoň jedné písemné výzvě, adresované dlužníkovi v prodlení.
.............­.............­............

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.