Vložil lake, 2. Červen 2015 - 4:49

Nu, nedočkal jste se odpovědi snad proto, že Vaše původní údaje byly nesrozumitelné. Prve jste tvrdil, že jste včas podal jednu „žádost“ a pak znovu druhou „žádost“. Podle toho jsem Vám odpověděl.

Nyní z Vašich dodatečných informací plyne, že jste podal výzvu k uzavření smlouvy o převodu vlastnictví k družstevnímu bytu podle § 23 ZoVB. Později jste uzavřel dohodu s družstvem o odkladu převodu. V tom případě se postupuje podle zákona č.72/1994 Sb. a podle znění vaší dohody s družstvem. Přečtěte si ji.

Je snad družstvo povinno připravit a předat Vám smlouvu o převodu bytu podle Vašich představ? Je vůbec povinno připravit návrh smlouvy?

Pokud v dohodě není taková povinnost družstva výslovně uvedena, pak nejde o nečinnost na straně družstva. Družstvo Vám návrh smlouvy doručilo v únoru 2014. Že se Vám navržené znění nelíbí je překážka na Vaší straně. V tomto případě se domnívám, že nemůžete uplatnit nárok na pokutu ve výši 100 Kč denně.

Nárok na pokutu byste mohl uplatnit, ovšem teprve po uplynutí deseti měsíců ode dne, kdy Váš právně perfektní návrh smlouvy došel druhé straně.

Nic Vám přece nebránilo návrh smlouvy opravit, podepsat a doručit družstvu jako protinávrh. Pokud snad namítáte, že návrh z února 2014 je v rozporu s prohlášením vlastníka, nic Vám nebrání zajít na katastrální úřad a do kupní smlouvy opsat – slovo od slova – část prohlášení o společných částech domu a část s definicí převáděné jednotky (Vašeho bytu). Jedině taková smlouva bude právně v pořádku. Vy ovšem namísto toho čekáte až Vám družstvo samo pošle další návrh smlouvy. Nu, čekejte tedy dál. Nerozumím, proč převod bytu do Vašeho vlastnictví tak natahujete.

Chcete ten byt? Tak pro to něco dělejte.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.