Vložil lake, 27. Duben 2015 - 7:21

Takže vidím, že v této celkem jednoduché věci panují stále nějaké zmatky. Celou situaci tazatelky popíšu krok za krokem.
---------------------------------------------------------------------------------------

Dne 1.11.2014 podepsaly obě strany kupní smlouvu a v tentýž den došlo k fyzickému předání bytu. Tazatelka se tím stala pouze oprávněnou držitelkou cizího bytu. Tento právní stav trval do 31.12.2014. K tomu viz http://www.portalsvj.cz/…dle-15-patna#… s odkazem na judikát Nejvyššího soudu.

Práva a závazky z kupní smlouvy se staly dnem podpisu vymahatelnými pouze mezi převodcem a nabyvatelem navzájem. Ani pro SVJ, ani pro smluvního správce tím žádné povinnosti nevznikly.

Dne 28.11.2014 byla katastrálnímu úřadu podána žádost o zahájení vkladového řízení s přílohou – kupní smlouvou. Právně se na postavení tazatelky nezměnilo nic. Stále byla pouze oprávněnou držitelkou cizího bytu.

Dne 31.12.2014 byl proveden vklad vlastnického práva do katastru. Tazatelka se tím stala vlastnicí bytu, a to se zpětnou účinností ke dni 28.11.2014. Tím jí ovšem ještě nevznikla povinnost něco hradit. Taková povinnost jí vznikla teprve doručením (určitého, srozumitelného a věcně správného) předpisu plateb na správu domu a doručením předpisu plateb záloh na služby.

SVJ získalo dnem 31.12.2014 opráv­nění předepsat tazatelce – a také na ní vymáhat – platby, které souvisely s vlastnictvím bytu, a staly se splatnými dne 28.11.2014 či později.

Částky uhrazené tazatelkou v období od 1.11.2014 do 27.11.2014 zůstaly tím, čím byly od počátku: úhradou za jinou osobu. Případné vyúčtování a vypořádání těchto částek je věcí mezi SVJ a předchozím vlastníkem bytu. SVJ tedy nepochybilo, když tazatelce odmítlo započítat listopadové platby.
---------------------------------------------------------------------------------------

Pro jistotu dodávám, že splácení dluhu převodce vůči SVJ z důvodu dříve provedené opravy/zhodnocení domu nepatří mezi platby, které by souvisely s vlastnictvím bytu. Jde o běžný obligační (závazkový) vztah mezi dlužníkem (který hradí svůj dluh ve splátkách) a věřitelem (SVJ jako dodavatel opravy/zhodnocení společných částí). Hrazení splátek tohoto dluhu bývalého vlastníka nepřešlo automaticky na nabyvatele jednotky.

Pokud si tazatelka nesjednala v kupní smlouvě přechod zůstatku tohoto dluhu z prodávajícího na svou osobu (podle § 1888 NOZ), pak povinnou osobou k hrazení splátek dluhu je stále původní dlužník – předchozí vlastník bytu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.