Vložil lake, 20. Duben 2015 - 8:39

Bodlino,

SVJ je oprávněno „strhávat“ Vám různé částky z mnoha různých důvodů. Může se například jednat o vzájemné započtení podle § 1982 NOZ a následujících. Čtěte NOZ a štítek „započtení“ pod úvodním příspěvkem.

Označení „zmařená investice“, použité společenstvím, je neurčité a nesrozumitelné fantazijní označení. Podle § 1791 NOZ platí, že vzniku a trvání závazku nebrání, není-li vyjádřen důvod, na jehož základě má dlužník povinnost plnit; věřitel je však povinen prokázat důvod závazku.

Není tedy vyloučeno, že SVJ odvozuje svůj nárok z jiné právní skutečnosti. Např. z vzniklé škody, kterou jste údajně měla SVJ způsobit Vy (tím, že jste neumožnila provést oplechování zábradlí, přístupného pouze z Vašeho bytu). SVJ je povinno na výzvu prokázat skutečný důvod.

Podle § 1987 NOZ platí: (1) K započtení jsou způsobilé pohledávky, které lze uplatnit před soudem. (2) Pohledávka nejistá nebo neurčitá k započtení způsobilá není.

Váš nárok na vrácení přeplatku z vyúčtování je pohledávka jistá a určitá. Zda to platí i pro údajnou pohledávku druhé strany nelze z Vašeho popisu zjistit.

  • Pokud ano, pak SVJ provedlo vzájemné započtení pohledávek oprávněně (i když pro Vás nesrozumitelně a s nesprávným označením).
  • Pokud ne, pak pokus o započtení je neoprávněný a SVJ je v prodlení s úhradou přeplatku z vyúčtování služeb.

Víc nelze napsat pro nedostatek informací: nenapsala jste kdo je vlastníkem toho zábradlí a nevíte ani zda SVJ vznikla nějaká vyčíslitelná škoda.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.