Vložil Anonymous (bez ověření), 14. Duben 2008 - 22:17

Paní Mrázková, dovolím si trošku poopravit pojmy použité ve Vašich dotazech a potom Vám odpovím na Vaše dotazy. Předně účetní uzávěrka a účetní závěrka jsou dva docela odlišné pojmy. Účetní uzávěrka znamená, že se uzavírají účetní knihy. V prográmku KLAIEX, který jste si objednala, je účetní uzávěrka znázorněna na účtech – můžete si prohlédnout list v souboru Účtování s názvem „Uzávěrka – účtování“. Ale asi Vás to nebude zajímat – tohle schéma je určeno výlučně účetním.

Správcovská firma by Vám měla předat účetní závěrku, ne uzávěrku. Účetní závěrka obsahuje rozvahu, výkaz zisku a ztráty a přílohu. Tuto účetní závěrku musíte předat shromáždění ke schválení. Dokud ji vlastníci neschválí, nesete plnou odpovědnost za její správnost. V rámci schvalování výkazu zisku a ztráty mohou vlastníci jednotek požadovat vysvětlení každé nákladové položky. Abyste jim mohla náklady vysvětlit, požadujte jejich rozklíčování od správce.

Další nesprávný pojem ve Vašem dotazu je pojem „fond oprav“. Nemůžete požadovat vysvětlení, jestli patří do fondu oprav jen náklady na opravy nebo i režie, protože SVJ žádný fond oprav nemají. Tato skutečnost tu už byla vysvětlována mnohokrát. Pojem „FO“ používají SVJ zcela nesprávně. SVJ hradí náklady ze zálohově poskytovaných příspěvků na správu. Zkuste se podívat na rozpočet nákladů na správu v prográmku KLAIEX a pochopíte, co všechno je ze záloh poskytnutých vlastníky jednotek hrazeno. Skutečně tam patří jak režijní náklady, např. náklady na poštovné, telefon, poplatky bance atd., tak i náklady na finančně náročné akce, např. na opravy, zateplení apod.

Takže je docela možné, že správcovská firma Vám předložila správnou účetní závěrku.

To si můžete jednoduše zjistit, když si porovnáte rozvahu a výkaz zisku a ztráty v příkladu KLAIEX zpracovaném v souladu s Vyhláškou č. 504/2002 Sb. s účetními výkazy předloženými Vaším správcem.

Další podrobnosti k účetní závěrce jsou uvedeny v příručce k prográmku KLAIEX, která je zasílána (už ne zdarma) na základě objednávky.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.