Vložil kukula (bez ověření), 14. Duben 2015 - 12:24

Předpokládám, že jste jako SVJ vznikli před léty, ještě ze zákona č. 72/1994 (zákon o vlastnictví bytů). Tento zákon byl zrušen a místo něho začal platit zákon č. 89/2012 Sb., (nový občanský zákoník). To ale neznamená, že bylo zrušeno vaše SVJ. To trvá dál. Musíte jenom přizpůsobit svoje staré stanovy ustanovením nového občanského zákoníku, nic víc. Nemuseli (ale mohli) jste kvůli tomu volit nový výbor.

Oč tedy jde?

  1. Zkontrolujte název svého SVJ, jestli odpovídá ustanovení § 1200 odst. 2 písm. a) nového občanského zákoníku (NOZ). Jestli mu neodpovídá, musíte provést změnu názvu do konce tohoto roku (§ 3042 NOZ)
  2. Přestala platit ta ustanovení ve vašich stanovách, která odporují donucujícím opatřením v NOZ (= musí se dodržet). Místo nich platí ta donucující opatření v NOZ. Do konce příštího roku musíte vaše stanovy přizpůsobit NOZ, viz § 3041 odst. 2 NOZ.

Obě změny vašich stanov musíte provést za přítomnosti notáře a to bude stát pokaždé cca 2000 Kč. Proto se doporučuje udělat obě změny najednou do konce t.r.

Abyste to udělali podle zákona správně, to zkontroluje jednak ten notář a potom úředník na registru. Aby to bylo výhodné pro SVJ, to si musíte pohlídat sami.

Prostudujte nejméně: § 1158 – 1222 zákona č. 89/2012 Sb. zákon č. 67/2013 Sb. a hodně se ptejte, protože je tam plno ještě dalších právnických složitostí.

Kukula.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.