Vložil Jar (bez ověření), 1. Duben 2015 - 14:05

Aha, jste snad nesvéprávný? To je ale značná překážka ve výkonu funkce. Tedy, že jste se nechal zvolit, aniž tušíte, co funkce obnáší. Znám pár takových předsedů. co dokonce sami dobrovolně kandidovali a „byli zvoleni“. Aniž tušili, jaké jsou jejich pravomoci a povinnosti atd. Jsou z nich „mistři světa“. Rozhodují o všem a nějaké pravomoci jim hlavu netíží. Když začněte hájit svá práva, obvykle to dělají jednotlivci, označí Vás za obtížné a obtěžující členy, dehonestují Vás před tupým a poslušným stádem zbývajících vlastníků. Moje rada zní, nečekejte od školení skutečně právně bezvadné kroky. A kdo se odmítá paragrafy řídit, často jedná protiprávně.

Ke cti Vám slouží, že se aspoň snažíte „školit“. Byla jsem v situaci, kdy manžel se postavil na schůzi a také „byl zvolen“. Jemu ke cti slouží, že je hodně inteligentní a mravný člověk. Řekněme, že jste na tom podobně. On také vlastně nevěděl, jak má začít, byla jsem to já, kdo hledal návod, o má vlastně dělat. Moje rada zní takto: pokud pracujete s PC, sedněte k PC, pokud ne, máte trochu problém, řekněme tedy, že ano, jste přece zde na Portále SVJ:-) Otevřete si nový dokument ve Wordu, opatřete si důležité dokumenty a zákony, seznam zákonů se tu nedávno probíral, takže do hledáčku dejte třeba zákony a tyto zákony si stáhněte a uložte na svůj PC, ať je máte kdykoli po ruce. Pak si otevřete první z nich, třeba zákon 89/2012, zvaný Nový občanský zákoník. A začněte číst. I když, jak píše LAKE, je to paskvil, musíte ho brát v potaz. Najdete v něm Bytové spoluvlastnictví, základní věci o SVJ atd. Hledejte v něm návod pro to, co je Vaše činnost, povinnost. POZOR, důležitý dokument je Prohlášení vlastníka budovy, možná se nyní jmenuje jinak, pane LAKE, pomůžete?, toto je zcela opomíjený dokument, ale zcela zásadní. Dozvíte se v něm především, co jsou společné části domu, tedy co vlastně SVJ spravuje. A pak samozřejmě Stanovy Vašeho SVJ. Tam nastane teprve možná ve Vaší hlavě chaos, protože možná nejsou úplně v souladu s NOZ, nejsou jasné atd. Stanovy jsou Vaše Pravidla silničního provozu. Nejlepší je mít je ve formě wordového souboru, můžete si do nich pak psát svoje třeba barevně odlišené poznámky, co pro Vás z kterého ustanovení plyne. Jo, je to pracné. neznám Vaše schopnosti pracovat s psaným textem. Ale domnívám se, že tohle stokrát lepší, než jít na nějaké školení. Na školení můžete jít, ale ne s prázdnou hlavou, rozumíte, jak to myslím. Pište si k poznámkám, kdy je co třeba udělat, např. hned, protože, pak to a to. Tady na portále najdete už hodně vychytávek, ale je to pro lidi, kteří, už v tom tzv. nějakou dobu jedou. Berte vážně pana LAKEHO, obzvláště jeho rady ohledně neexistence fondu oprav! Pak pana Pavla! I když se jejich rady a názory zde často zpochybňují, jsou nesmírně cenné. v účetnictví pak paní Klainovou.

Jo, a zcela zásadní věc je ta, kdy vzniklo Vaše SVJ! Pak Vám tu určitě i další blíže poradí. Hlavně nezapomeňte, že Vy máte sloužit vlastníkům, ne jim vládnout, to je zcela základní omyl mnoha předsedů SVJ. Mnoho zdaru. Jar

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.