Vložil lake, 1. Březen 2015 - 7:22

U SVJ(2000) platilo podle judikatury, že se ujímá správy domu teprve volbou statutárního orgánu a přijetím stanov. ZoVB o samotném procesu předání správy neříká ovšem nic.

Ohledně přechodu správy na SVJ(2000):
Jeví se mi to jednoduché a nevím, co na tom Vaši právníci viděli složitého. Podle § 9 zákona č.72/1994 Sb. platí, že „společenství (…) je právnická osoba, která je způsobilá vykonávat práva a zavazovat se pouze ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu (dále jen „správa domu“), popřípadě vykonávat činnosti v rozsahu tohoto zákona a činnosti související s provozováním společných částí domu, které slouží i jiným fyzickým nebo právnickým osobám.“

A teď k tomu výklad: Všimněte si, že zákon neříká, že by společenství toto všechno dělalo automaticky od svého vzniku. Zákon stanoví pouze to, že SVJ je způsobilé vykonávat tyto činnosti. Způsobilost znamená pouze možnost, zákonné oprávnění. Zda SVJ bude skutečně dělat vše nebo jen něco z toho – to závisí na obsahu stanov. Stanovy přijme shromáždění. Shrmáždění tvoří všichni vlastníci jednotek.

Takže už rozumíte, proč jsem prve napsal, že SVJ(2000) se ujímá správy domu na základě vůle vlastníků jednotek.

  • Oni schválí a upřesní ve stanovách rozsah správy domu společenstvím.
  • Oni vypoví mandátní smlouvu o správě (pokud na ně podle prohlášení vlastníka přešla práva a povinnosti z takové smlouvy).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.