Vložil FrantaF, 14. Únor 2015 - 13:52

Položená otázka není přesná. Máme polohové redukce, které jsou stanoveny různými způsoby ale mají stejný cíl. Zajistit, aby ve skupinách znevýhodněných bytů bylo dosaženo přibližně stejných hodnot průměru na jednotku plochy bytu, jako u bytů ostatních. Pak máme korekce dílků, které eliminují překročení limitu odchylky od průměru za všechny byty.

Vlastníci, kteří chtějí kontrolovat správnost korekcí při vyúčtování, musí znát vstupní údaje pro výpočet. Bez nich nelze řádnou kontrolu rozdělení nákladů provádět. Nepotřebují algoritmus výpočtu firmy, protože v něm předpokládají chy­bu.

Základní parametry pro výpočet by měl znát každý vlastník. Je to výše rozdělované částky, poměr dělení základní a spotřební složky a velikost povolené odchylky nákladu na jednotku plochy bytu od průměru celkových nákladů na jednotku plochy.

Pro každý byt musí znát náměr dílků každého pokoje bytu, rozměr započitatelné plochy bytu a velikost polohové redukce bytu nebo jednotlivých pokojů, pokud jsou polohové redukce stanoveny pro jednotlivé pokoje. Pokud jsou byty případně pokoje zařazeny do skupin podle výše polohových redukcí, pak stačí označení skupiny kam byt nebo pokoj patří a samostatně pak soupis skupin a velikost příslušné redukce. Další je výsledná částka nákladu bytu. Pokud jsou námitky SVJ, že jsou údaje neveřejné, stačí uvést místo nákladu výsledné hodnoty dílků na jednotku plochy. Je také možno označit byty smyšlenými čísly (přiřazení parametrů k bytu musí být dodrženo).

Uvedené údaje stačí pro výpočet rozdělení. Kontrola se může omezit na porovnání výsledných nákladů každého bytu. Každý správný výpočet musí dospět ke stejným hodnotám u každého bytu. Drobné rozdíly mohou vzniknout zaokrouhlením hodnot v průběhu výpočtu.

Pokud chceme posoudit také objektivitu polohových redukcí, můžeme srovnat průměry výsledných hodnot nákladů na jednotku plochy bytů skupin dle polohy. Průměry těchto hodnot za skupiny by se neměly významně lišit. Neplatí to u skupin s malým počtem bytů.

Pokud některý ze dvou zájemců o kontrolu z této diskuse má uvedené údaje, může je uložit na odkaz uvedený dále. Pokusím se kontrolu udělat a předložit výsledek.

http://1drv.ms/16XHJup – formou tabulky možno přidat na http://1drv.ms/1yBlJMD FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.