Vložil X (bez ověření), 11. Únor 2015 - 0:09

My máme v předpisu položku „Odměna za správu“, která se rovněž nevyúčtuje. Každý byt platí měsíčně stejnou částku, která se čas od času zvyšuje (během let 130–200 Kč/měsíc/byt).

Když jsem se o tuto položku zajímal, dozvěděl jsem se, že se jedná o historickou záležitost z dob družstevních. Do nájmu byla tehdy tato položka zahrnuta jako odměna družstvu za správu v pevné výši na byt schválené shromážděním delegátů. Družstvo v Prohlášení stanovilo, že se bude platit stejně na byt i nadále. To podle mého názoru nahrazuje dohodu předpokládanou v §15/1.

Družstvo si tak zjednodušilo práci. Požaduje pevnou částku na byt (kterou nevyúčtuje) od vlastníka bytu i od nájemce dosud družstevního bytu.

Mohu se mýlit, ale mám silné podezření, že tazatelova položka „příspěvek na správu“ je odměna správci. Pokud je v PV stanoveno, že má pevnou výši na byt (dohodnutou se správcem), pak je to v pořádku. SVJ nic nevyúčtuje, ale mělo by vystavit daňový doklad, neboť se jedná náklad na správu, který lze uplatnit jako výdaj v daňovém přiznání.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.