Vložil lake, 5. Únor 2015 - 10:44

Kdo je dlužníkem v případě, že SVJ má úvěr, …

Samozřejmě, že dlužníkem je SVJ – právnická osoba. Vás napadá jiná jasná odpověď???

V případě, že prodávající zatajil skutečnost, že SVJ splácí úvěr, …

Nikoliv, prodávající nic nezatajil. Je pouze problém kupujícího, že se včas nezajímal o závazky SVJ. Věděl přece, že za veškeré dluhy SVJ bude ze zákona ručit veškerým svým majetkem.
To je jako byste si koupila starší automobil a vzápětí reklamovala, že má ojeté pneumatiky. To chcete tvrdit, že jste se na ně před koupí ani nepodívala? A kdo za to asi může? Prodávající nebo kupující?

V případě, že nový majitel bytu dvě takové splátky zaplatil, lze to považovat za …

Nový majitel zaplatil přímo bance nějaké dvě splátky? To bych se divil. Spíše to bude tak, že nabyvatel jednotky zaplatil z úplně jiného důvodu úplně jiné osobě. To byste ale musela napsat na základě čeho hradil, komu hradil, zda a jak byl označen účel platby.
------------------------------------------------------------------------------------------

Obecně je nožno říci:
Pokud bylo hrazeno omylem či nesprávné osobě, sdělte to ihned prokazatelně příjemci plateb a žádejte vrácení. Jde o bezdůvodné obohacení na straně příjemce. Že šlo o omyl a nikoliv o úmyslné hrazení budete možná muset prokazovat u soudu.

Pokud nebyl sdělen důvod platby, je možné se domáhat vrácení dodatečně, pokud údajný věřitel odmítá na vyzvání plátce sdělit důvod závazku, popřípadě pokud se ukáže, že udaný důvod závazku v době úhrady neexistoval.

Velmi jedoduchou důkazní pozici bude plátce mít, jestliže se prokáže, že byl uveden v omyl údajným věřitelem. Nebo dokonce pokud se prokáže záměrné uvedení v omyl s cílem obohatit sebe či jiného. To by byl ze stany údajného věřitele trestný čin podvodu. Viz http://www.portalsvj.cz/stitky…

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.