Vložil lake, 4. Únor 2015 - 0:49

V domě tazatele již 100% ujednání mají. Rozúčtuje se podle podlahových ploch, takže ujednání (dohoda všech) nepochybně existuje. NOZ nevyžaduje pro dohodu písemnou formu. Postačí konkludentní (jednáním vyjádřený) souhlas všech: SVJ rozúčtuje a vlastníci ani nereklamují, ani se žádný z nich neobrátil na soud.

Odchýlit se od tohoto ujednání a začít rozúčtovat nějak jinak (např. s použitím indikátorů) by bylo možné pouze na základě nového ujednání VŠECH vlastníků jednotek v domě. Tak to stanovil moudrý zákonodárce v zákonu č.67/2013 Sb. a tak to platí.

Pro rozúčtování pomocí indikátorů neexistují v současné době v ČR jednoznačná a určitá pravidla (algoritmus), která by byla obsažena v některém celostátně platném právním předpisu. Pokud byste tedy přece jen chtěli rozúčtovat podle indikátorů, musíte si napřed vytvořit ta chybějící pravidla a schválit je – samozřejmě ujednáním VŠECH vlastníků jednotek v domě.
--------------------------------------------------------------------------------

P_V napsal: „Pokud to nebude zahrnovat měření, tak měřidla jaksi z principu ani nemusíte montovat.“

Takový názor je v rozporu s právem, ač je celkem logický. Dnes je stanovena bezpodmínečná zákonná povinnost namontovat registrující přístroje (kalorimetry či indikátory), i přesto, že není dána povinnost podle nich něco rozúčtovat. Má se to ale změnit, naši zákonodárci už na tom půl roku pracují.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.