Vložil Ardan (bez ověření), 2. Únor 2015 - 20:15

Dobře, a pokud se vlastníci při té příležitosti na shromážděně výslovně usnesou,že budou hradit měsíčně splátky úvěru, za jakých okolností lze považovat toto usnesení za smluvní ujednání, je to přece (písemný) projev jejich vůle?

Jestliže je to finanční služba, kterou SVJ poskytuje svým členům, pak ji jako službu může nabídnout svým členům a shromáždění ji schválit potřebnou většinou, z čehož vyplývá povinnost tuto službu hradit, nový nabyvatel jednotky také platí zálohy na teplo nebo společnou elektřinu, aniž by musel uzavírat novou separátní smlouvu s dodavatelem te­pla.

Hledám řešení této situace, protože je sice možné sepsat jednotlivé smlouvy s jednotlivými vlastníky a SVJ, ale prakticky v situaci, kdy při převodu původní vlastník, nepřevede dluh, ať už z jakéhokoliv důvodu nebo jen z nedbalosti, lenosti a nebude platit a nabyvatel jednotky ho odmítne hradit, se SVJ dostává bezmocně zbytečně do pozice dlužníka vůči bance a musí následně řešit komplikovanou situaci s jejími důsledky s předchozím vlastníkem. Proto je třeba najít jednodušší preventivní řešení.

Nedá se k tomu použít právě §1888 odst.2, ale tak, aby se nějakým způsobem celý ten proces zautomatizoval?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.