Vložil lake, 29. Leden 2015 - 8:08

Ano. Skvělá dedukce, Watsone. Vskutku platí, že řádně předaný předpis záloh není „dluhem“. Je přece pouze kusem papíru.

Občanský průkaz není člověkem. Je přece pouze kusem plastu. A tak dále.

Stejně tak platí, že řádně předané potvrzení SVJ podle § 1186 NOZ (www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89…) není „dluhem“ nabyvatele jednotky vůči SVJ. Je přece pouze kusem papíru.

Pane Neználku, udělejme jednoduchý pokus. Sdělte mi Vaši adresu a já Vám odešlu kus papíru, na kterém Vás vyzvu, abyste mi do 30 dnů uhradil Váš dluh 20000 korun českých. Nejsem povinen uvést důvod Vašeho závazku. Až ten papír budete držet v ruce, jistě Vám bude jasné, že samotný papír není vaším „dluhem“ vůči mně. Ten papír by nebyl použitelný u soudu ani jako důkaz, neboť sám o sobě neprokazuje, že nějaký dluh Vám vznikl. Ten papír znamená pouze to, že jsem Vás vyzval k úhradě. A já mohu (z doručenky či svědectví) prokázat kdy se ten papír dostal do sféry Vaší dispozice.

Právníci tomu říkají titulus adquirendi a modus adquirendi.

Vy ten papír hodíte do koše na odpadky a tím to pro Vás skončí. Já Vás zažaluji a budu nucen soudu tvrdit a prokazovat důvod Vašeho dluhu (titulus). A také jsem povinen prokazovat, že jsem Vás již vyzval k úhradě a že jste jako dlužník v prodlení (modus).

Pokud byste mi ovšem ty peníze hned zaplatil a později si to rozmyslel, ocitáte se v procesně nevýhodném postavení. Zaplacením jste totiž uznal dluh jak pokud jde o výši, tak pokud jde o jeho důvod. Žalovat vrácení byste musel Vy a soudu budete tvrdit a prokazovat, že mi vlastně nic nedlužíte (neexistuje titulus) a že úhrada neexistujícího dluhu nebyla z vaší strany uznáním závazku, nýbrž jen omylem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.