Vložil lake, 26. Leden 2015 - 11:04

Píšete (dvakrát) o tom, že SVJ(2000) „má právní způsobilost hlasovat“.

To je nesprávné tvrzení, bez opory v právu. SVJ(2000) by mělo oprávnění hlasovat na shromáždění vlastníků jednotek pouze pokud je samo vlastníkem jednotky v domě. Pak je z tohoto důvodu také členem shromáždění s hlasovacím právem.

Většina SVJ však jednotku v domě nevlastní. Takže nehlasuje vůbec o ničem. SVJ je sluha vlastníka domu, správce cizího majetku. Sluha poslouchá a dělá to, co mu zákon a jeho pán dovolil.
------------------------------------------------------------------------------

NOZ od 1.1.2014 striktně odděluje záležitosti správy cizího majetku od záležitostí vnitřní správy p.o., viz § 1180 a § 1414 NOZ. Dosavadní prohlášení vlastníka se většinou týkají jen snášení nákladů na správu domu. Pokud v takovém prohlášení není výslovně zmíněn náklad na vlastní správu právnické osoby, pak postačuje, aby tuto záležitost si právnická osoba upravila ve svých stanovách.

Jste-li členem rybářského spolku, také ve stanovách najdete členské příspěvky, jejich výši nebo způsob jejího určení, komu a kdy se mají hradit. Rozdíl je pouze v tom, že členem SVJ se nestáváte dobrovolně, ale jde o „vedlejší produkt“ spojený s vlastnictvím jednotky v domě.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.