Vložil lake, 18. Leden 2015 - 10:48

Pane Luďku,
bez pochyby platí, že nový způsob rozúčtování může SVJ uplatnit teprve od zúčtovacího období, které následuje po schválení nových pravidel. Pokud se výbor SVJ snaží o něco jiného, jde o protiprávní pokus o zavedení pravé retroaktivity. U soudu by SVJ bylo neúspěšné.

Dosavadní pravidla vycházela zřejmě z předpokladu, že projektant ÚT stanovil výkony těles přesně podle vypočtených tepelných ztrát jednotlivých místností. To může být pravda, ale rozúčtovat podle toho nejde. Stoupací potrubí v bytech jsou také topná tělesa, neregulovaná a neměřená, fungující 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu. A vsadím se, že v posledním patře žádná nejsou, že?

Nelze ovšem říci,že by koeficienty byly neměnné. Výkony radiátorů se poněkud změní, jakmile změníte tepelný spád (jiné teploty výstupní a vstupní vody z/do kotle). Koeficienty polohy jsou neměnné pouze dokud nedojde ke změně obálky budovy: zateplení či výměna oken.

Navíc neberete do úvahy častý případ, že (některé) koeficienty jsou od počátku stanoveny nesprávně. V tom případě by docházelo k bezdůvodnému obohacování těch, kdo z takového stavu mají prospěch. SVJ není povinno používat do nekonečna nesprávné koeficienty,jes­tliže se o tom dozví. Vlastníci jednotek nejsou povinni takový zjevně chybný stav strpět.

Zdá se, že SVJ ve vašem domě se snaží předejít reklamacím tím, že nechává odborně zjistit SKUTEČNÉ výkony radiátorů a SKUTEČNÉ koeficienty polohy místností (či koeficienty polohy bytů). Musí ovšem vzít do úvahy i výkony svislých stoupaček, protože projektant ÚT je do výpočtů tepelné bilance samozřejmě zahrnul. Pokud snad nová pravidla nepočítají s neměřeným teplem ze stoupacího potrubí, pak jsou vadná.

Rozhodnutí o způsobu rozúčtování náleží jednoznačně shromáždění vlastníků. Tak tomu bylo podle § 11 odst. 4 ZoVB (tříčtvrtinová většina přítomných). Tak tomu je i podle § 6 zákona č.67/2013 Sb. (souhlas všech).

Nová pravidla ani použité koeficienty však nelze aplikovat zpětně. To by byl nezákonný projev libovůle rozúčtovatele. Pravidla platí pro všechny, dokud nejsou změněna způsobem, který předvídá zákon.
------------------------------------------------------------------------------

Pro úplnost upozorňuji, že požadovaný souhlas všech podle zákona č.67/2013 je nutno považovat za nedosažitelný ideál. Vždy se najde někdo, kdo nebude souhlasit se zpřesněnými koeficienty, protože by pak platil více. Ustanovení zákona je zjevně nerozumné.

V tom případě radím, aby SVJ seznámilo vlastníky s výsledkem odborného posouzení a aby si zajistilo většinový souhlas s upravenými koeficienty podle § 11 odst. 4 ZoVB. Předpokládám, že tak to stále máte ve stanovách. Změněná pravidla bude rozúčtovatel aplikovat na budoucí zúčtovací období. Nesouhlasící vlastník nechť reklamuje, případně nechť se obrátí na soud. Má na to právo.

Soud bude zvažovat, zda jeho lpění na dosavadních (nesprávných) koeficientech není v rozporu s dobrými mravy. A zda by mu použití dosavadního výpočtu nepřinášelo bezdůvodné obohacení. Podle okolností je možné, že soud neposkytne ochranu jeho požadavku na zachování stávajícího stavu, pokud by se tak mělo dít na úkor druhých. Viz Listina základních práv a svobod, článek 11.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.