Vložil lake, 16. Prosinec 2014 - 16:59

Také soudím, že pojem „vlastní správa“ je třeba vykládat restriktivně. Cokoliv SVJ činí pro jiné osoby, případně za jiné osoby při správě jejich majetku, nepatří nákladově do vlastní správy SVJ.

Pojem „vlastní správa“ označuje nepochybně činnosti a náklady sloužící výhradně ke správě právnické osoby samotné. Naprosto shodně je tento pojem použit v NOZ i na jiných místech:

89/2012 Sb. § 338
(1) Nadace používá svůj majetek v souladu s účelem uvedeným v nadační listině i ve statutu a za podmínek tam určených k poskytování nadačních příspěvků, k zajištění vlastní činnosti k naplnění svého účelu a k úhradě nákladů na zhodnocení nadační jistiny i nákladů na vlastní správu.
89/2012 Sb. § 403
Provozuje-li ústav obchodní závod nebo jinou vedlejší činnost, nesmí být provoz na újmu jakosti, rozsahu a dostupnosti služeb poskytovaných v rámci hlavní činnosti ústavu. Zisk může ústav použít jen k podpoře činnosti, pro niž byl založen, a k úhradě nákladů na vlastní správu.

Všimněmě si, že NOZ striktně rozlišuje mezi činností k naplnění účelu nadace a vlastní správou nadace. Taktéž přesně zákonodárce rozlišuje mezi hlavní + vedlejší činností ústavu a vlastní správou ústavu.

Totéž je nutno rozlišovat, jde-li o hlavní a vedlejší činnosti SVJ na straně jedné a vlastní správu SVJ na straně druhé.

Ani nepovedený NOZ, ani nepovedené nařízení vlády na tom nemohou nic změnit. Bohužel – popletená a nesmyslná ustanovení pouize kalí vodu a dávají vzniknout různým fantaziím.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.