Vložil lake, 18. Prosinec 2014 - 20:45

Pane AsiTak, co jste chtěl Vaší tabulkou vlastně prokázat?

Podívejme se na začátek tabulky: vlastníci 1 a 2 mají shodně velmi vysoký náklad na vytápění, o 41% a 52% nad průměr domu. To je ojedinělá odchylka. Jestliže vidím v přízemí či v nejvyšším patře (nebo v bytech orientovaných určitým směrem) systematické odchylky v jednom směru, pak je pravděpodobné, že použité koeficienty jsou stanoveny špatně.

Možná jsou byty č.1 a č.2 nad nevytápěným sklepem a izolace podlahy je nedostatečná. Nebo sousedí s nevytápěnými místnostmi. To by vysvětlovalo tyto odchylky. Pane AsiTak, máte koeficienty podloženy výpočtem od odborníka? Je ve společných sklepních místnostech sousedících s byty udržována výpočtová teplota podle projektu?

Když se podívám na byt č. 5 s odchylkou –28% od průměru domu: zdá se, že se tam topí méně. Byt odebírá teplo přes stěny, strop i podlahu od sousedících bytů. Ty pak mívají zpravidla náklady nad průměrem, protože méně vytápěný byt z nich odebírá energii pro sebe. Ve Vašem seznamu jsou takto možná postiženy sousedící byty č.4 (odchylka +18%) a č.6 (+6%). Tak vypadá v praxi krádež tepla v přímém přenosu. A rozúčtování pomocí indikátorů tyto krádeže umožňuje. Bez indikátorů by platili všichni podle ploch a vlastníka bytu č. 5 by ani nenapadlo škrtit ventily.

Stejně tak podezřelé jsou odchylky pouze do minusových hodnot u šesti vrchních bytů od č. 8 do č. 13. Pane AsiTak, jste si úplně jistý, že všechny vaše koeficienty jsou v pořádku, a že odpovídají tepelně-technickým vlastnostem domu?

Zejména si všimněme bytu č 9 (odchylka –31%), bytu 10 (-22%) a bytu 11 (-19%). Koeficienty těch tří bytů jsou v pořádku? Nejde o nadměrné korekce „do minusu“? Výsledkem by byly podprůměrné náklady bez toho, že by vlastníci těchto bytů skutečně šetřili. Chybějící částky zaplatí ti ostatní…
--------------------------------------------------------------------------

Mohu se samozřejmě naprosto mýlit ve svých úvahách, Váš dům neznám. Ale Váš příspěvek obsahuje zásadní obecnou logickou chybu:

  1. Zavedl jste nepřesnou metodu s nepřesně stanovenými koeficienty a s pochybným způsobem zpracování výpočtu.
  2. Vzniklé rozdíly považujete za důkaz toho, že někteří plýtvají a jiní šetří.
  3. Vaše výsledky mohou ve skutečnosti být pouze důkazem toho, že z nesprávných čísel dosazených do nesprávného výpočetního algoritmu dostanete úplně nesprávné výsledky.

Pane AsiTak, co Vás opravňuje k domněnce, že jste prokázal bod č. 2 a nikoliv bod č.3?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.