Vložil Anonymous (bez ověření), 27. Březen 2008 - 18:47

Zajímalo by mne, jestli jste to napsal jako prostý člen SVJ nebo jako člen výboru SVJ. ZoVB schvalování účetní závěrky skutečně nevyžaduje. Ale proč to zdůrazňovat? Schvalování je přece v zájmu členů SVJ i členů výborů SVJ.

Institut schvalování účetních závěrek byl zaveden právě proto, že s majetkem určité skupiny lidí (akcionářů, společníků, družstevníků, ale i členů SVJ) hospodaří cizí osoby. Je to prostředek ochrany jejich majetku. Tím, že účetní závěrku schválí, potvrzují, že souhlasí se způsobem, kterým tyto cizí osoby nakládají s jejich majetkem.

Až do schválení účetní závěrky je za hospodaření s majetkem členů SVJ odpovědný výbor. Účetní závěrka předkládaná ke schválení musí být podepsaná statutárním orgánem viz § 18 ZoÚ.

Členové výboru podepisují účetní závěrku i v případě, že ji zpracovává externí účetní firma. Ta nenese za správnost účetnictví žádnou odpovědnost (viz § 5 ZoÚ). Maximálně si můžete dát do smlouvy s ní, že bude hradit případné sankce z porušení právních předpisů. Je tedy v zájmu výboru nechat si účetní závěrku schválit shromážděním.

Jakmile je účetní závěrka schválena členy SVJ, jsou už za vykazované údaje (včetně všech dluhů SVJ) odpovědni všichni členové SVJ – ne pouze ti, kteří zvedli ruku. Proto se členům SVJ vyplatí být u schvalování účetní závěrky a být hodně zvědaví na to, co vlastně schvalují.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.