Vložil AsiTak, 24. Listopad 2014 - 18:54

Omlouvám se předem, ale mám pocit, že Ing Klainová někdy dobývá do otevřených dveří, když postrádá nějaký předpis na řešení „specifika“ účtování SVJ. Nevidím nic mimořádného v činnosti SVJ, ale postrádám při řešení problémů tu ekonomickou analýzu, která rozkrývá shody ev. rozdíly s jinými obdobnými ekonomickými jevy jiných hosp. subjektů. Účetnictví je jen obor zobrazující různorodé hospodářské jevy jednotným způsobem. Základem je hospodářský případ, jakási jednotka ekonomického dění, kterou je třeba převézt do účetního případu tj. do odpovídající jednotky účetnictví. A abych nebyl označen za neználka účetnictví (částečně platí) ale co následuje je analytický příspěvek a jako analytik s dlouholetou praxí v tomto oboru odborník jsem.
V čem je rozdíl v hospodářském případu „služby dodávky vody“ (příklad pro ilustraci) u podnikatelů a SVJ.
Podnikatel provozuje podnikatelskou činnost ubytovací službu a pokud je dohodnuto průběžné financování této služby pak nevyměřuje zálohu ale již poplatek za část poskytované ubytovací služby. Je-li součásti této služby i dodávka vody, pak na tuto dodávku platí totéž jako pro ubytovací službu. Podnikatel na dodávce vody ekonomicky participuje tím, že vodu od dodavatele kupuje (je nákladem jeho podnikání) a obratem v rámci podnikání prodává (je výnosem jeho podnikání).

SVJ neprovozuje podnikatelskou činnost ale službu správy „správa domu a pozemků“ a v rámci této služby zajišťuje „službu dodávky vody“. SVJ na dodávce vody ekonomicky neparticipuje (nevyrábí, nekupuje od vodáren a neprodává) pouze vykonává vlastní správní činnost smluvně zajišťuje dodávky od dodavatele a provádí financování vzniklých závazků ze zdroje vybraných od vlastníků. SVJ dodávky vody jen administrativně zprostředkuje.

Pokud jsem to dobře analyzoval (možná existuje i jiný pohled?), pak rozdíly uvedených případů jsou zřejmé. Stačí jen tento rozdíl dobře metodicky zapracovat do postupu účtování. Ale to už je úkol pro účetního. Jestli mohu nebo nemohu něco nějak zaúčtovat musí vyplynout z podstaty ekonomického jevu a ne z nějakého předpisu. Pokud ten jev má variantní výklad, pak ano lze akceptovat rozdílné postupy.

František Ollé

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.