Vložil N. Klainová (bez ověření), 7. Listopad 2014 - 8:56

Kniha Společenství vlastníků jednotek byla vydaná nakladatelstvím Bilance v roce 2004. Obsahuje tedy některé informace, které už pozbyly platnosti, jako zrovna např. doporučení MF k rozdělování úroků. I proto je už ve výprodeji za pár Kč.

Problematika vnitřních směrnic pro vedení účetnictví a vypovídací schopnosti účetní závěrky v platnosti zůstává. Právě kvůli ní byla kniha napsána.

Účetnictví má vypovídací schopnost, dostává-li výbor SVJ včasné, správné a srozumitelné informace (str. 14).

Tyto informace dostane, pokud si je zajistí smluvně. Od strany 13 začíná kapitola „Význam samostatné smlouvy o vedení účetnictví“. Ve smlouvě jsou uvedeny požadavky na výstupní informace předávané účetní firmou po skončení čtvrtletí i po skončení účetního období.

Pokud se někdo spokojí se smlouvou o správě, ve které je účetnictví věnovaná jediná věta: „Účetnictví bude vedeno v souladu s právními předpisy“, nemůže se divit ničemu.

Kniha vyšla před 10 léty. Nevzpomínám si, že bych v ní někomu doporučovala, aby si běžel pro informace do účtárny správce. Tam nemají vlastníci jednotek co dělat. Informace o hospodaření má podávat volený orgán SVJ (výbor, revizor…). Nerozumí-li jim, má trvat na srozumitelných informacích. Podrobnosti jsou v knize. Kdo na ni nemá, může si ji půjčit v knihovně nebo si půjčit časopisy účetnictví č. 9 – 12/2003 a 1/2004. Tam je to taky, i když malinko jinak. Další pokračování k vnitřním směrnicím je v č. 5 a 6/2004.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.