Vložil lake, 29. Říjen 2014 - 15:04

Pane Karle,
jak už jsem napsal, NOZ jednostraně obhajuje protiprávní jednání, i když je v rozporu se zákonem. Pokud se nepodaří prokázat, že ze strany podvodníka šlo o úmysl, pak člověk spoléhající na platnost zákonů má prostě smůlu. Mafie vyhrává. Možná to zní neuvěřitelně, ale taková je právní realita v České republice v roce 2014. Raději budu z NOZ citovat příslušnou část:

89/2012 Sb. § 258
Každý člen spolku nebo ten, kdo na tom má zájem hodný právní ochrany, může navrhnout soudu, aby rozhodl o neplatnosti rozhodnutí orgánu spolku pro jeho rozpor se zákonem nebo se stanovami, pokud se neplatnosti nelze dovolat u orgánů spolku.
89/2012 Sb. § 259
Právo dovolat se neplatnosti rozhodnutí zaniká do tří měsíců ode dne, kdy se navrhovatel o rozhodnutí dozvěděl nebo mohl dozvědět, nejpozději však do jednoho roku od přijetí rozhodnutí.
89/2012 Sb. § 260
(1) Soud neplatnost rozhodnutí nevysloví, došlo-li k porušení zákona nebo stanov, aniž to mělo závažné právní následky, a je-li v zájmu spolku hodném právní ochrany neplatnost rozhodnutí nevyslovit.
(2) Soud neplatnost rozhodnutí nevysloví ani tehdy, bylo-li by tím podstatně zasaženo do práva třetí osoby nabytého v dobré víře."

Závěr o právním prostředí v České republice si z toho udělejte sám. Podle Občanského zákoníku č. 40/1964 Sb. bylo protizákonné jednání absolutně neplatné VŽDY a bez výjimky. Soudy byly povinny přihlédnout k absolutní neplatnosti ex offo (z moci úřední), dokonce i když se žádná ze stran sporu absolutní neplatnosti nedovolala.

Podle NOZ je vše jinak. Zcela určitě jsou absolutně neplatná pouze ta usnesení, která byla učiněna bez oprávnění rozhodovat o věci (nulitní usnesení). Vše ostatní, i když protizákonné, je považováno za platné, jestliže nevystartujete okamžitě a nedáte věc k soudu.

Proto jsem napsal, že dnes je problém rozpoznat absolutně neplatné usnesení (proti kterému stačí ohradit se písemně) od sice protiprávního usnesení, které ale bude platit, pokud je nenapadnete soudně. I když je to zjevný protiprávní nesmysl.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.