Vložil lake, 29. Září 2014 - 23:58

K problematice TZ: V žádném případě TZ cizího majetku nespadá do výkonu správy prováděné právnickou osobou SVJ(2000).

Důležitější než literatura je co uvádí o věci samotný zákon. ZoVB stanoví výslovně, že SVJ(2000) je právnická osoba, která je způsobilá rozhodovat a zavazovat se pouze ve věcech správy, provozu a oprav společných částí domu. Technické zhodnocení cizího majetku do právní způsbilosti SVJ nepatří, jinak by je zákonodárce v § 9 jistě výslovně zmínil. O tom rozhodují přímo vlastníci jednotek mezi sebou. Proto na tento účel není SVJ oprávněno stanovit ani vybírat zálohy podle § 15 odst. 2 ZoVB.

Nemyslím, že by na toto mělo vliv zrušení ZoVB. Zákon prostě vlastníkům jednotek(1994) odňal pouze práva, v zákoně taxativně vyjmenovaná (§ 9, § 9a), a převedl rozhodování v těchto věcech na právnickou osobu. Tento stav trvá bezpochyby i nadále: právnická osoba SVJ(2000) má stále pouze ta práva, která jí svěřil zákon o vlastnictví bytů. Žádná oprávnění navíc k tomu zázračně nepřibyla.

Nová SVJ(2012) jsou na tom odlišně, ale to je záležitost, která se týká jen těch SVJ, která vznikla a budou vznikat nově od 1.1.2014.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.