Vložil lake, 11. Srpen 2014 - 20:11

Pletete si stále dvě různé věci dohromady, ale to už jsem Vám jednou napsal. Stále se pokoušíte dumat o věcech, které nemají nic společného s úvodním dotazem.

Napsal jste: „… ověřený opis stejnopisu notářského zápisu má stejnou váhu jako ověřený opis téhož dokumentu ze sbírky listin.“

To samozřejmě je pravda, ale úplně bezvýznamná. Každý z těch dvou papírů osvědčuje přece něco úplně jiného. Probůh, co na tom potřebujete ještě pochopit? Nestačilo Vám to, co bylo už napsáno?

Notářský zápis (nebo jeho ověřená kopie) osvědčuje pouze to, že v daný den se sešlo shromáždění SVJ a odhlasovalo text označený „Stanovy“ za přítomnosti notáře. Notářský zápis neosvědčuje nic jiného.

  • Takový papír neosvědčuje ani to, že by se jednalo o aktuálně platné stanovy SVJ, protože SVJ mohlo mezitím přijmout stanovy jiné.
  • Z takového papíru nepoznáte ani to, že některý z vlastníků se obrátil na soud, a pokud ten dá dotyčnému za pravdu, hlasování o přijetí stanov bude zrušeno. Notář, který pořizoval notářský zápis, o dalším vývoji vůbec nic netuší.
  • Takový papír neosvědčuje ani to, zda předseda SVJ vůbec ten dokument zanesl na rejstříkový soud, a zda tedy jde či nejde o stanovy SVJ vložené ve sbírce listin RS.

Nic z toho Vám pouhá kopie notářského zápisu neosvědčuje a neprokazuje, i kdyby byla od notáře ověřená, opatřená jeho razítkem, pečetí, otiskem palce a podpisem psaným vlastní krví notáře. 

Nechápete zřejmě to hlavní: že stejnopisem či ověřenou kopií notářského zápisu prokazujete pouze shodnost listiny s originální listinou. Ta zase prokazuje jenom to, co se událo na shromáždění od 18:05 do 19:15 hodin. Neprokazuje se tím, co se s listinou dělo pak, ani tím neprokazujete platnost či účinnost stanov, zachycených na listině. Obsah veřejné listiny nemusí vůbec být tím, čím si Vy snad myslíte, že asi je: platnými a vůči každému účinnými stanovami.

Takovou jistotu Vám dá jedině opis listiny ze sbírky listin rejstříkového soudu, jak už jsem zde třikrát trpělivě napsal. Měl bych dostat příplatek za ztížené pracovní podmínky …

Vaše poznámka o tom, že opisy ze sbírky listin RS mohou zprostředkovat i notáři, nemění vůbec nic na tom, co jsem už zde napsal třikrát: Potřebuje-li snad tazatel úředně ověřené stanovy, získá je od rejstříkového soudu. A je jedno zda přímo, nebo prostřednictvím jiné osoby.

Jenom blb by šel k notáři a platil mu zbytečně za ověřenou kopii notářského zápisu. Přeberte si to v hlavě jak chcete.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.