Vložil lake, 8. Srpen 2014 - 16:30

Pane Kolemjdoucí, pojmy si zde pletete pouze Vy. Takže Vám to raději vysvětlím:

  • Veřejná listina osvědčuje jenom to, že v určitý den a hodinu se stala určitá událost, u které byl přítomen notář.
  • Stanovy právnické osoby jsou účinné vůči každému teprve okamžikem, kdy jsou vloženy do sbírky listin rejstříkového soudu. To platí bez ohledu na to, zda byly či nebyly přijaty ve fomě veřejné listiny.

Nějak se Vám ty dva pojmy pletou dohromady. Připomínám Vám, že existence stanov jako veřejné listiny neznamená ještě automaticky, že by tyto stanovy byly (aktuálně) platné a účinné vůči každému.

Protože Vám na obličeji vidím, že tomu stále nerozumíte, dám příklad. SVJ za účasti notáře přijalo stanovy dne 16.6.2003. Jde nepochybně o veřejnou listinu, přesto se jí nemůžete „dovolat u soudu“, protože SVJ mezitím přijalo nové stanovy v květnu 2007 a další zásadní změnu stanov odhlasovalo v dubnu 2014.

Veřejná listina ze dne 16.6.2003 neos­vědčuje v žádném případě, že by se jednalo o (aktuálně) platné a účinné stanovy onoho SVJ. To z žádné veřejné listiny pochopitelně nijak přímo nelze zjistit.

Opakuji:
Jen blb by šel k notáři a platil by mu za ověřenou kopii stanov. U soudu mu ta kopie nebude vůbec nic platná.
Osvědčil by tím maximálně to, jaké stanovy byly přijaty v onom SVJ před 11 lety a šesti týdny. A to soud dnes vůbec nezajímá.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.