Vložil lake, 3. Listopad 2014 - 9:16

Pane Karle, NOZ je nesrozumitelný pro všechny.

Ke změně vzhledu domu je nutné oprávnění získané od vlastníka domu. Dosavadní právní úprava spoluvlastnických vztahů je taková, že k tomu se vyžaduje souhlas všech vlastníků jednotek (§ 13 ZoVB). Tak jsem to napsal ve své předchozí odpovědi v červnu.

K zásahu do hlavní nosné konstrukce je nutné povolení získané od Stavebního úřadu, na základě stavebního řízení. V něm stavebník povinně prokazuje Stavebnímu úřadu své právo provést stavbu. Toto právo mu mohou udělit pouze vlastníci nosné konstrukce. On sám toto právo nemá.

Soud by měl v případě sporu věc rozsoudit podle práva s přihlédnutím k § 3028 a zejména k § 3063 NOZ. To jest měl by o spoluvlastnických sporech rozhodovat podle dosavadní právní úpravy § 13 ZoVB: ke změně vzhledu domu je nutný souhlas všech vlastníků jednotek.
-------------------------------------------------------------------------

Na právu je kouzelné to, že nabízí více pohledů. Pokud by například změna vzhledu byla nepatrná (rozeznatelná jen při zvýšeném úsilí), může soud dospět k závěru, že uplatňování souhlasu všech vlastníků by bylo zneužitím vlastnického práva na úkor druhé osoby podle článku 11 odst. 3 Listiny základních práv a svobod (http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1993-2#cl11).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.